Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 06. 2015. 09:00 >> 08:52

FRANCUSKA

Sud odlučuje o sporu Le Penovih

Francuski sud odlučio je juče da 2. jula razmotriti spor između osnivača i predsjednice ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta (FN), Žan-Marija Le Pena i njegove ćerke Marin Le Pen. Poslije dva sata rasprave o statutu stranke, sud je danas saopštio da će konačnu odluku donijeti 2. jula.

Osnivač stranke, 87-godišnji Le Pen pojavio se danas na sudu u Nanteru nadomak Pariza koji je pozvao da odluči o ispravnosti odluke Marin Le Pen da ga suspenduje iz stranke poslije njegovih nedavnih antisemitskih izjava.

Le Penov advokat Frederik Žoašen izjavio je da osnivač Nacionalnog fronta više nema kreditnu karticu stranke i zabranjen mu je pristup sjedištu FN-u.

Le Pen je osnovao stranku 1972.  i vodio ju je skoro 40 godina dok 2011. nije ustupio svoje predsjedničko mesto ćerki Marin. Ona od tada želi da stranku oslobodi od rasističkog i antisemitskog imidža kako bi postigla bolje rezultate na izborima i povećala popularnost stranke.

I pored uspjeha na izborima za Evropski parlament 2014., Žan-Mari Le Pen je rekao da ne voli taj proces "desatanizacije" stranke. On je nedavno ponovio svoju antisemitsku izjavu od prije nekoliko godina da su "gasne komore samo detalj u Drugom svetskog ratu".

Kako bi ga ućutkala, Marin Le Pen je suspendovala oca iz stranke i sazvala glavni odbor stranke koji će biti održan za tri mjeseca a na kojem će se odlučiti o oduzimanju titule počasnog predsjednika stranke.

Osnivač stranke je najavio da će formirati novu političku formaciju, "ne drugu stranku, već formaciju koja se neće takmičiti s Nacionalnim frontom".
Žan-Mari Le Pen je takođe pod istragom za utaju poreza i pranje novca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније