Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

02. 07. 2015. 23:27 >> 23:20

IZVJEŠTAJ PEC-A

Od početka godine ubijen 71 novinar

Nevladina organizacija “Press Emblem Campaign” (PEC) sa sjedištem u Ženevi objavila je da je u posljednjih šest mjeseci u 24 zemlje ubijen 71 novinar.

Prema izvještaju PEC-a broj smrtno stradalih novinara u odnosu na isti period prošle godine povećan je za sedam posto, a 23 novinara izgubila su život usljed terorističkih napada.

"Regije Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike su smrtonosne regije za novinare. U prvoj polovini ove godine u Libiji je ubijeno osam novinara, Jemenu i Iraku po šest, Siriji dva i Gazi jedan, što je ukupno 23 novinara", navodi se u izvještaju. 

Ove dvije regije prati Latinska Amerika, u čijim zemljama je za šest mjeseci ubijeno 17 novinara, i to u Meksiku četiri, Hondurasu, Guatemali i Brazilu po tri, Kolumbiji dva te u Paragvaju i Dominikanskoj Republici po jedan novinar. 

Evropa je procijenjena kao treća najopasnija regija za novinarski posao. Ovakvoj ocjeni ponajviše je doprinio teroristički napad u Parizu na satirični časopis "Charlie Hebdo", u kojem je ubijeno osam novinara tog lista. Osima toga, u prvoj polovini 2015. u Ukrajini su poginula četiri, a u Poljskoj jedan novinar. 

Kada je u pitanju afrički continent, u Južnom Sudanu smrtno je stradalo šest novinara, a u Somaliji, Keniji i Demokratskoj Republici Kong po jedan. U Aziji je poginulo devet novinara, od toga tri na Filipinima, u Indiji i Pakistanu po dva te Afganistanu i Indoneziji po jedan novinar.

U izvještaju PEC-a navodi se, takođe, da je tokom prošle godine u 32 zemlje svijeta ubijeno 138 novinara, među kojima 16 njih u izraelskim bombardovanjima Gaze. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније