Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

28. 07. 2015. 23:06 >> 22:55
2

ZA POČETAK AMERIKANCI

Rusija se oslobađa nepoželjnih NVO

Državno tužilaštvo Rusije proglasilo je danas nepoželjnim američki Nacionalni Fond za demokratiju (National Endowment for Democracy), jer smatra da rad te nevladine organizacije prijeti ustavnom sistemu, odbrambenoj sposobnosti i bezbjednosti Rusiji, objavljeno je na sajtu tužilaštva.

U skladu sa zahtjevima nedavno donijetog zakona o nepoželjnim stranim nevladinim organizavijama u Rusiji, odluka je upućena u Ministarstvo pravde, kako bi tu nevladinu organizaciju uključili u spisak nepoželjnih organizacija.

Vodeće ruske NVO izrazile su žaljenje zbog današnje, prve odluke tužilaštva, donijete na osnovu novog zakona.

"Trudiće se da se oslobode svih stranih NVO, da bismo bili izolovani od drugih. To nije kurs prema samoizolacionizmu, već zaostajanje od cijelog svijeta koji ide ka globalizaciji", ocijenila je direktorka Moskovske Helsinške grupe Ljudmila Aleksejeva.

Šef ruskog odjeljenja Amnesti internešnel (Amnesty International) Sergej Nikitin ocijenio je da je zakon, koji je popularno nazvan "patriotski stop spisak" usmjeren na "gušenje građanskog društva", i da nema sumnje da će se spisak povećati.

"To je žestoka administrativno-krivična mjera, usmjerena na potiskivanje organizacija koje su radile u Rusiji na zakonskim osnovama i davale pomoć, što je uplašilo ruske vlasti", kazao je Nikitin.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније