Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

06. 10. 2015. 13:13 >> 13:02

UGROŽENI I LJUDI

Otpad u moru opasan i za građane

Ukoliko građani u ekološkoj Crnoj Gori ne povedu više brige o otpadu, mogli bi da budu i sami ozbiljno ugroženi saopštio je direktor kotorskog Instituta za Biologiju mora Aleksandar Joksimović.

Joksimović kaže da usljed nekontrolisanog odlaganja otpada nije samo ugrožena životna sredina. Istraživanja su, kako ističe, pokazala da je situacija zaista alarmantna.

"U svakoj ribi postoji neka plastika, mikroplastika. Znate da se plastika vrlo sporo razgradjuje, ona je laka i pluta po površini, može da bude i hrana riba. Kad otvorite želudac ribe, osim onoga što je njena prirodna hrana, možete mikroskopskim putem da uočite i one filamente takozvane, odnosno djelove plastike koje se nalaze u njenoj utrobi. Koliko se ta plastika pretvora u nešto drugo putem enzima u ribi… Naravno kao krajnji konzumenti mi tu ribu unosimo u svoj organizam", kzao je Joksimović, prenosi Antena M.

Zato Joksimović apeluje na građane da obrate pažnju gdje bacaju otpad. Dodaje i da se na kraju ljetnje turističke sezone svake godine organizuje čišćenje površine mora i morskog dna.

"Fantastičan je podatak koliko samo na plaži ostane plastike iza jednog dana u sezoni. To su tone i tone plastike, i ne samo plastike ima i šerpi i veš mašina. Naš Jadran je pun prljavštine. Naravno mi vidimo izuzetno lijepu površinu, zalazak sunca koji je izuzetno romantičan, međutim I ne sanjamo šta je ispod površine", zaključio je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније