Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Objavio: O.Z. ]

27. 06. 2017. 14:48 >> 14:20
1

PRIJAVA PROTIV VLASNIKA

CZIP: U Bliznama skrivali još jedno meče

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) saopštio je da je Prihvatilište za životinje u Bliznama skrivalo još jedno meče, te da se ponavlja ista greška kao sa dvoje mečadi koja su umalo ostala bez rehabilitacije u Grčkoj.

"Taman kad se pomislilo da se priča oko nezakonitog držanja mečadi završila njihovim slanjem na rehabilitaciju u Grčku, na nelegalnom Prihvatilištu za životinje u Bliznama pojavilo se treće meče koje je do tada, sve je izvjesnije, vješto skrivano od inspekcijskih organa, a nije prijavljeno ni stručnom timu 4 šape (Four Paws) iz Austrije, niti predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji su tog dana prisustvovali njihovom preuzimanju. Treće meče pojavilo se na društvenim mrežama gotovo istog dana, a o njegovom porijeklu se vlasnici „prihvatilišta“ nijesu oglašavali u medijima, kao što su to revnosno činili sa prva dva", saopštio je CZIP.

Kazali su da se ponavljaju iste greške.

"Pa i pored činjenice da su se u prethodnom periodu pravdali neznanjem i velikim brojem ljudi koji su hranili mečad i igrali se sa njima u svojstvu „volontera“, vlasnici „prihvatilišta“ ponavljaju istu grešku. Umjesto da obezbjede trećem mečetu šansu za povratak u divljinu, a što su pokušali spriječiti i u slučaju prethodna dva, obavijeste nadležne institucije i zatraže stručnu pomoć, krajnje očekivano, pored mečeta nabavljaju i mladunče crnog sjevernoameričkog vuka, te odlučuju da ih koriste kao igračke za posjetioce, za čije nastupe naplaćuju i ulaznice", ističe CZIP.

U toj organizaciji su ocijenili da je sada očigledno da vlasnik prihvatilišta u Brezinama nije imao dobre namjere.

"Ako smo u početku i mislili da je vlasnik ovog „prihvatilišta“ Miljan Miličković imao dobre namjere, koje su sticajem okolnosti, neznanja i neočekivane popularnosti, rezultirale pogrešnim postupcima, danas smo više nego ikad ubjeđeni da u njegovim radnjama nema takvih namjera, već isključivo želje za finansijskom dobiti koju ostvaruje prodajom ulaznica, izlažući meče i mladunče vuka ljudima, presuđujući im vječito zatočeništvo i usput kršeći čitav niz zakona i međunarodnih konvencija", kazali su iz CZIP-a.



Navode da je upitna je etika i profesionalnost Miličkovića.

"Naročito smo zabrninuti starijim fotografijama mladučeta crnog sjevernoameričkog vuka, koji je definitivno boravio na imanju Miličkovića ranije, a o čijoj se sudbini danas ne zna, pa se postavlja pravo pitanje, šta će se desiti ovim životinjama kada odrastu i prestanu biti plišane igračke za maženje. Pored toga upitna je etika i profesionalnost vlasnika ovog kvazi prihvatilišta, na šta ukazuje i primjer bojanja ovaca i gusaka iz razonode, a što vrijeđa integritet živih bića, postavlja ih u neadekvatan okvir, šireći pogrešnu sliku prije svega kod djece i ostalih građana, da je ovakvo ponašanje prihvatljivo pa čak i poželjno, a da su zatočene životinje normalan servis znatiželjnim građanima", navodi se u saopštenju.



Zbog novonastale situacije, protiv Miličkovića je podnešena krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Podgorici, kao i inicijativa za vršnje inspekcijskog nadzora Upravi za inspekcijske poslove.

Iz CZIP-a istuču da se to prihvatilište, kao skandalozan primjer nelegalnih aktivnosti, našlo i u Izvještaju Koalicije 27, koju čini dvadeset NVO koje prate evropske integracije Crne Gore na polju zaštite prirode.

"Iz svih navedenih razloga očekujemo da nadležne institucije spriječe dalje nezakonito postupanje sa divljim životinjama koje se drže u zatočeništvu, jer je očigledno, bar u konkretnom slučaju, da se uprkos apelima i upozorenjima, negativno utiče na ove jedinke", poručuju iz CZIP-a.

U toj organizaciji očekuju da resorna ministarstva, kao i u slučaju prethodno dvoje mečadi, daju zeleno svjetlo za transport trećeg mečeta u Grčku, "kao i da se naloži hitna mjera zabrane izlaganja mladunaca posjetiocima privatnog, nelegalnog zoološkog vrta".

"Ignorisanje ovog problema predstavlja sramotu za pravnu državu, koja se u Evropi, zbog pojedinaca, apostrofira kao nehumana sa izuzetno neprimjerenim i neetičkim odnosom prema životinjama. Upravo iz tog razloga država treba da sankcionira pojedince, a da njihov slučaj posluži kao primjer da za kontinuirano kršenje zakona, u pravnoj državi nema mjesta, pogotovo ne u državi koja je na pragu ulaska u Evropsku uniju", zaključuje se u saopštenju CZIP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније