Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ PR Centar, Objavila: R.P. ]

07. 06. 2019. 19:20 >> 19:21

BIJELA VIA DINARIKA

Vodič planinarskih staza CG i BiH

Evidentna je potreba da se region Zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, a projektom Bijela Via Dinarika osmišljene su dvije tematske staze, sa ciljem da se očuvaju vlastite kulturne karakteristike i identitet Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Detaljan vodič i mapa planinarske staze koja spaja nacionalni park (NP) Sutjesku i NP Durmitor je izrađen u nastojanju da turisti i mještani budu upoznati sa prirodnim kulturno-istorijskim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline.

To je saopšteno na prezentaciji povodom završetka projekta "Bijela Via Dinarika – staza koja prirodno povezuje", koju je organizovao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Izvršna direktorica CSTI Svetlana Vujičić, kazala je da je evidentna potreba da se region Zapadnog Balkana razvije u zajedničku turističku destinaciju, koja će, kako je navela, biti autentična u mjeri u kojoj ona odražava sopstvenu kulturnu tradiciju.

Ona je istakla da će turisti moći da angažuju i usluge lokalnih vodiča, kao i usluge ostalih institucija i biznisa promovisanih u izrađenom Vodiču.

Od masovnog ka individualnom turizmu

Prema njenim riječima, novi trendovi u turizmu su uticali na dalji razvojni tok u regionu.

"Dogodila se promjena od masovnog turizma do potražnje za proizvodima koji nude sadržajniji doživljaj. Takva promjena stvara potražnju za novim turističkim destinacijama i donosi nove mogućnosti državama Zapadnog Balkana. Pored toga, avanturistički i ekoturizam su najbrže rastući segmenti tržišta sa visokom potražnjom specijalnih oblika turizma, koji su zasnovani na uživanju u prirodi, kao što su planinarenje i biciklizam", navela je Vujičić.

Ona je kazala da je staza Via Dinarika, koja prolazi kroz Crnu Goru, izabrana iz mreže nacionalnih staza, jer prirodno povezuje Crnu Goru sa ostalim državama Balkana.

"Prekogranične staze predstavljaju turističke proizvode koji daju brze rezultate, stvaraju vezu sa ruralnim područijima. Na taj način možemo da kreiramo uspomene sa transnacionalnim kontekstom i ponudimo impresivno iskustvo. Zemlje Zapadnog Balkana imaju veliku prednost u Evropi zato što posjeduje veliku baštinu, prirodne i kulturne resurse o kojima možemo pripovijedati priče bez državnih granica", istakla je Vujičić.

U najavi nove staze

Vujičić je saopštila da je, u okviru projekta Bijela Via Dinarika, urađena studija izvodljivosti za razvoj i promociju prepoznatljivih prirodnih i kulturnih obilježja u opštini Mojkovac, u sklopu predložene Srednjovjekovne staze Brskovo, što će, kako je ocijenila, doprinijeti unapređenju turističke ponude na Via dinarici.

"Uradili smo projektni elaborat duž predložene tematske planinarske staze Legende i priče sa Brskova grada, kojim se predlaže postavljanje turističke signalizacije i potrebnog inventara na stazi", saopštila je Vujičić.

Ona je navela da, na osnovu već urađenog projektnog elaborata iz 2015. Godine u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JPNPCG, je u toku implementacija tematske staze "Kanjon Tare – život na ivici i vječita inspiracija".

Predstavnik Savjeta za Regionalnu Saradnju Sarajevo (RCC), Nikola Gaon, kazao je da je Evropska unija (EU) prepoznala potencijal turizma na Zapadnom Balkanu i podržala inicijativu regionalnih kulturnih i avanturističkih ruta.

"Turizam je jedna od industrijskih grana koja najbrže raste. U regionu, 25 odsto izvoza čini turizam, indirektno 14 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) se odnosi na turizam što je čini jako bitnom industrijom, a godišnje više od 12 miliona posjeti naš region. Samim tim, ideja projekta je da pokušamo dalje povećati te cifre, da obiđu više lokacija u regionu, kao i da kroz rast potražnje za uslugama, povećamo i broj zaposlenih u turizmu", naveo je Gaon.

On je rekao da posjetioci pokazuju veće interesovanje za kulturni i avanturistički turizam, u odnosu na ostale grane turizma.

Predstavnica Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Hajdana Ilić Božović, podsjetila je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa NPCG 2015. godine iniciralo projekat "Razvoj tematskih staza u nacionalnim parkovima", kojim je predviđena izrada projektnih rješenja formiranja pet tematskih staza.

"Tematske staze doprinose, ne samo obogaćivanju turističke ponude nacionalnih parkova, već i povećanju broja posjetilaca, produžetku njihovog boravka, dok lokalnim privrednicima i stanovništvu omogućavaju ostvarivanje direktnih ekonomskih koristi. Posjetioci dolaze u nacionalne parkove ne samo radi odmora, već i da nauče nešto novo, upoznaju prirodu i njihovo kulturno naslijeđe uključujući tradiciju i običaje lokalnog stanovništva", istakla je Ilić Božović.

Ona je navela da su do sada realizovana dva projektnih rešenja - tematska staze u NP Biogradska gora "Ljeto na katunu - odakle dolaze naši tradicionalni proizvodi" i formiranje tematske staze u NP Durmitor "Kanjon Tare – Život na ivici i vječita inspiracija".

"Realizacija tematske staze započeta je 2016. kada je izvršeno uređenje parkinga i vidikovca „Brojilo“, a na stazi je instalirano šest informativnih tabli, smjerokazi, kao i odmorišni mobilijar. Danas imamo kompletnu tematsku stazu u NP Durmitor, kojom ćemo, ne samo obogatiti turističku ponudu Parka, već i donekle rasteretiti edukativnu stazu oko Crnog jezera i vidikovac Ćurevac, budući da su, formiranjem tematske staze, uređena 3 vidikovca na rijeci Tari", rekla je Ilić Božović.

Detaljan vodič

Predstavnik Planinarskog Saveza Crne Gore (PSCG) Pavle Bandović je, predstavljajući planinarski vodič za prekograničnu oblast Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kazao je da su, kroz sistematizovan sadržaj, pružene opšte informacije o odabranim stazama.

"Vodič predstavlja pokušaj da se informacijama i fotografijama približno dočara ljepota netaknute prirode, a korisnici upute da da prema svojim mogućnostima otkrivaju, proučavaju i uživaju u prirodnim i drugim atrakcijama planina Lelije, Zelengore, Maglića, Pivske planine, Durmitora i dijela Sinjavine. Takođe, kroz vodič nastojimo da upoznamo turiste i mještane sa prirodnim kulturno-istorijskim i svim drugim znamenitostima ove geografske cjeline", istakao je Bandović.

On je naveo da je Vodič namijenjen i turističkim poslanicima, kao podsticaj da valorizuju to prekogranično područje

Opisi planinarskih etapa u Vodiču, pojasnio je Bandović, sažeti su u dvije integralne cjeline – Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kao „spona dva nacionalna parka i srodne orogeneze i morfogeneze koje su specifične za prekograničnu zonu centralnih Dinarida“.

"Vodič je ilustrovan topografskim kartama krupnije razmjere, 3D prikazom i profilom opisanih staza, razmjernikom, fotografijama atrakcija, detalja i panorama u zahvatu opisanih staza. Takođe, sadrži korisne informacije o smejštaju, vodnim objektima, kulturno-istorisjkim spomenicima, GPS geografskim koordinatama važnih tačaka", saopštio je Bandović.

Projekat "Bijela Via Dinarika" se sprovodi kroz grant koji je dodijeljen od strane Savjeta za Regionalnu Saradnju (RCC) u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat finansira Evropska unija, a implementira RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija Zapadnog Balkana, kroz podršku razvoju i promociji zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније