Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.

06. 02. 2024. 09:26 >> 11:03
2
Čitaj mi:

GOLUBOVIĆ

"Zimska sezona biće značajno lošija u odnosu na prošlu godinu"

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da će zimska sezona biti značajno lošija u odnosu na prošlu godinu zbog vremenskih uslova. Zabrinjavajuće je, kaže, da iz godine u godinu imamo kašnjenje snijega, a da infrastrukturno nijesmo uradili ništa kako bi se skijališta pripremila za taj scenario.

"Zimska sezona je veoma loše krenula jer nismo imali vremenske uslove koji bi donijeli snijeg a samim tim i turiste u našim ski centrima", kazao je Golubović gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG. 

Naglašava da mnogo gubimo zbog toga što nemamo sistem vještačkog osnježavanja, te da je crvena lampica odavno upaljenja povodom ovog problema.

Podsjetio je na podatak da smo za period decembar i januar ostvarili svega 20 odsto prihoda u odnosu na prošlu godinu. 

"Ono što je zabrinjavajuće je da iz godine u godinu imamo kašnjenje snijega, ali infrastrukturno nijesmo uradili ništa kako bi ta skijališta pripremili za ovaj scenario. Nismo pripremili sistem za vještačko osnježavanje", kazao je Golubović.

Da imamo sistem vještačkog osnježavanja imali bi, dodaje Golubović, veće prihode i nove kapacitete da ugostimo nove ljude u smješajima.

Naglasio je da je sistem vještačkog osnježavanja dugoročno isplativa investicija.

"Mnogo je veći gubitak kada nemate skijaša nego kada imate makar djelimično dio staza pripremljen. Nije neophodno kompletno skijalište da bude pokriveno sistemom vještačkog osnježavanja, već dvije, tri staze koje su glavne i da imate u u donjim djelovima staze, gdje ima manje snijega, bolji sistem osnježavanja", objašnjava Golubović.

Kolašin mnogo izgubio zbog loše PR službe

"Staze u Kolašinu su jako dobre i atraktivne za turiste, ali situacija je sada takva da ne možemo da im pružimo ono što žele. Ne smijemo zanemariti situaciju početkom januara, a u pitanju je negativan PR koji je poslao poruku da nema snijega ali da je cijena kačamaka 30 eura", naglasio je Golubović. 

Imali smo situaciju, podsjetio je Golubović, da su svi domaći i regionalni mediji brujali o tome kako je Kolašin skuplji nego da odete da skijate u švajcarskim Alpima.

"Ta informacija nam je nanijela mnogo štete, jer nismo imali kontra PR službu ili službu koja će negativni PR da amortizuje na način što će izaći sa adekvatnim i objektivnim infomacijama", napomenuo je Golubović.

Desilo se to da se, kako kaže, cijena iz jednog ugostiteljskog objekta preslikala na cjelokupnu destinaciju i time je Kolašin mnogo izgubio.

Ukoliko bude snijega u narednom periodu, Golubović smatra da ima prostora da se ublaže posljedice loše zimske turističke sezone.

"Sezona će biti značajno lošija u odnosu na prošlu godinu, ali možda se neko nakon ovoga probudi i odradi ono što je neophodno", zaključio je Golubović. 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније