Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

11. 03. 2024. 06:45 >> 14:39
8
Čitaj mi:

KRIJUMČARENJE CIGARETA

Rožajski policajci godinama sumnjiče Veljovića za šverc

Smjenu tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića nekoliko rožajskih policajaca zatražilo je još početkom 2011. godine, optužujući ga da bez njegovog znanja nije mogao da se vrši transport i šverc akciznih roba, na prvom mjestu cigareta, iz pravca Podgorice i Mojkovca, prema Rožajama i Kosovu.

Trebalo je od tada da prođe punih 13 godina pa da se Veljović po nalogu Specijalnog državnog tužioca nađe iza rešetaka, doduše pod optužbom da je odavao povjerljive informacije, ali sve ono što su pričali penzionisani načelnik iz Rožaja Šemso Dedeić i godinu kasnije nekoliko otpuštenih policajaca, danas se ispostavlja tačnim do poslednjeg detalja.

Grad na Ibru upravo te godine bio je u dubokoj žalosti za pokojnim Ernadom Kalačem, načelnikom policije koji je izvršio samoubistvo, a švercerski kanali nijesu prekidani ni u tim teškim danima. Šleperi su tutnjali kroz ovaj sjeverni grad i istovarali robu u blizini graničnih prelaza, u magacinima koje su u to vrijeme obezbjeđivali naoružani kriminalci. Rožajski policajci su već tada došli u posjed fotografija koje su dostavili medijima, a na kojima se vide paketi cigareta sakrivenih, odnosno pronađenih u vrletima kraj šumskih puteva prema Kosovu, u mjestima Giljevo Polje i Crni Vrh. 

"Šverc duvana nije prekidan ni jednog trenutka od kada je izbila afera sa mojkovačkom fabrikom. Preko Rožaja transport ide tri puta nedjeljno, od petsto do hiljadu paketa u jednoj turi. Mislim da nema pravila kojim danima se to radi. U principu, kada im je siguran prolaz“, svjedočili su policajci.

Oni su Odbor za bezbjednost istovremeno obavijestili o novim prijetnjama koje dobijaju zbog toga što u javnosti govore o prekograničnom švercu.

Prijetnje su im i ranije upućivane, telefonom, direktnim pozivima ili SMS porukama. Prijećeno je i njihovim porodicama, a pored telefonskih prijetnji neki od njih su bili presretani na ulici.

Jednome je put u sporednoj ulici prepriječio automobil, „škoda oktavia“.

"Izašla su dva nepoznata muškarca i zaprijetila da pazim šta pričam u novinama. Sve je to prijavljeno policiji ali nemamo povratnu informaciju da je nešto urađeno po tom pitanju, iako su neki telefonski brojevi sa kojih smo dobijali prijetnje aktivni“, svjedočio je hrabro taj policajac iz Rožaja koji je i danas u službi.

Granični policajci iz Rožaja zbog svega toga zatražili su od tadašnjeg premijera Igora Lukšića da razriješi dužnosti direktora Uprave policije Veselina Veljovića, optužujući ga da nije preduzeo ništa po pitanju njihovog, kako kažu, nezakonitog otpuštanja, ali i zbog zataškavanja afera šverca prema Kosovu. 

Granični policajci iz Rožaja Mithat Nurković, Enver Dacić, Hamdo Murić, Rešad Kalač i Nedžad Kuč otpušteni su iz službe u septembru 2010. godine, navodno zbog sistematizacije, što su oni odbili smatrajući da „sistematizacija ne bi smjela da obuhvati najbolje granične policajce, gledajući rezultate suzbijanja šverca na granici“. 

"Reći ću vam samo da sam ja, primjera radi, otkrio švercovanih akciznih roba u vrijednosti od preko 350 hiljada eura“, tvrdio je Nurković.

Njegov kolega Kuč priča da je još 2004. godine na graničnom punktu u Bukovici, u blizini karaule, zaustavio šest kamiona sa kafom.

"Naređeno mi je da ih pustim. Do danas taj slučaj nije procesuiran, a ja sam spreman da svjedočim u vezi sa tim“, govorio je ovaj policajac.

Kafa je, pored cigareta, očigledno zanimljiva akcizna roba za švercovanje, jer su se, prema riječima policajaca, u blizini Dračenovca, na teritoriji Crne Gore, dva kilometra od granice, tada nalazila četiri magacina.

Jedan od njih kaže kako je rukovodiocima Ekspoziture granične policije Rožaje predao više opreativnih informacija o tome kako bračni par sa Kosova donosi drogu do starog spomenika na Hajli, ko je i kako preuzima u Crnoj Gori, ali da je to područje i nakon toga ostalo najslabije pokriveno policijskim patrolama.Baš u to vrijeme mještani rožajskog sela Balotići uznemireno su pričali o podrhtavanju planine i čudnim zvucima, uplašeni mogućim tektonskim poremećajima, a bivši načelnik rožajske policije Šemso Dedeić smireno i duhovito je izjavio da Giljevo Polje stvarno podrhtava, ali zbog švercerskih šlepera koji tutnje kroz ovaj grad na sjeveru i pretovarenih magaraca na šumskim putevima prema Kosovu.

 Dedeić je promašio jedino vrstu životinjske zaprege. Nije prošlo mnogo uhvaćeni su šverceri sa konjima na kojima je bilo cigareta u vrijednosti od preko 40 hiljada eura, a nedugo potom je i jedan crnogorski državljanin pao na kosovskom policijskom punktu na Kuli sa dvanaest kilograma heroina u automobilu. On kazao da nije srećan zbog toga što je naslutio šta će se desiti, već izrazio čuđenje zbog toga što niko nije reagovao na ta upozorenja, iako misli da su i ranije akcije i zaplijene bile dovoljne da izazovu interesovanje tadašnjeg državnog tužioca za organizovani kriminal.

"Neka provjere otkuda toliko robe na tržištu biz akciznih markica, gdje su centri i odakle dolazi ta roba“, svjedočio je Dedeić.

Dedeić je iskazao uvjerenje da šverc duvana nikada nije prestao i da je prisutan na čitavom graničnom pojasu Crne Gore, i da jedna linija vodi preko Rožaja kao pograničnog grada sa Srbijom i Kosovom.  Potom je Veljović kazao da se policija neće baviti izjavama penzionaisanog kolege Šemsa Dedeića, i da je „takva saznanja, ukoliko ih je imao, Dedeić imao obavezu da podijeli sa njima za vrijeme svog radnog angažmana“. Dedeić je odgovorio da je uvijek pričao tamo gdje je trebalo, a i da su se vremena značajno promijenila i da je njegova i građanska dužnost da govori o pojavama koje su prepreka Crnoj Gori na putu evroatlanskih integracija.

On je mirno posmatrao šta se dešava, a policajci su otišli u azil, odakle su stigli nazad tek poslije velikih pritiska međunarodne zajednice na crnogorske vlasti da ih vrate na posao. Iz azila se do danas nisu vratili rožajski policajci Enver Dacić i Muharem Fejzić.  Sve to se dešavalo više od deceniju unazad, da bi tek poslije smjene državne vlasti počelo otvorenije da se priča o švercu duvana preko Crne Gore. 

Veljović je doživio sudbinu da bude uhapšen u julu prošle godine zvanično zbog odavanja informacija, a jedan od, kako se neformalno moglo čuti, vlasnika kompanije "Bemaks“, Aleksandar Mijajlović, uhapšen je nedavno pod optužbom da je jedan od vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, kojoj su logistika bili policajci. I Veljović i Mijajlović za puštanje da se brane sa slobode ponudili su velike svote novca, a da niko zvanično nije pitao odakle im toliki novac, bilo u gotovini ili u nekretninama.
 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније