Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Glas Amerike [ M.L.B. ]

21. 05. 2022. 07:33 >> 07:31
3

VOLKER PORUČUJE

"Više nije bezbjedno biti neutralan"

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO, a američki predsjednik Džo Bajden ocijenio da je zapadni savez sada potrebniji nego ikada. Kurt Volker, bivši američki ambasador pri NATO-u, kaže u intervjuu za Glas Amerike da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala da model vojne neutralnosti u Evropi više nije održiv. Takođe je rekao je da se nada da će Srbija iz invazije na Ukrajinu izvući zaključak da je Rusija veoma opasan prijatelj.

Švedska je, podsjeća Volker, više od 200 godina bila neutralna, Finska od Drugog svjetskog rata.

"I obje zemlje su zaključile da sa Putinovom Rusijom, koja je spremna da napadne svoje susjede i počini neopisiva zvjerstva, više nije bezbjedno biti neutralna zemlja. Morate biti dio većeg saveza. To je veoma značajno. Drugo, pojašnjava da u Evropi, ako Finska i Švedska – koje su demokratije, članice Evropske unije, sa snažnim vojskama - ako one ne misle da je bezbjedno biti van NATO-a, onda je jasno da zemlje koje su do sada bile izostavljene, one u sivoj zoni ako možemo tako da ih nazovemo - Ukrajina, Gruzija i Moldavija, neke na Balkanu, ni one sebe ne mogu smatrati bezbjednim bez NATO-a. Tako da će to da poveća zahtjeve", naveo je Volker.

Kada je riječ o samom NATO-u, kako navodi Volker, zbog ruske agresije takođe postoji spoznaja da je potrebna jasna posvećenost bezbjednosti za sve.

"Niko ne bi trebalo da bude izostavljen. I konačno, iz treće i vojne perspektive, cijela sjeverna Evropa, baltičke države, Finska, Švedska, Norveška, Danska, Balktičko i Arktičko more, teritorijalno sjeverno od Norveške i Finske, sve je to sada NATO teritorija i vode. To omogućava veću povezanost kada je riječ o prisustvu i aktivnostima NATO-a u tom regionu, što će povećati i bezbjednost svih država", naveo je Volker. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније