Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ RTS ]

12. 12. 2022. 15:40 >> 15:38
2

KIJEV NAJAVIO

Kaznene mjere protiv više sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mjera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševjekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

"Činimo sve da obezbijedimo da 'država-agresor' ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mjere u svom noćnom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savjet bezbjednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplijenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

Savjet bezbjednosti Ukrajine je prošlog mjeseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbjednosti je saopštila prošlog mjeseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine dijelio objave koje "ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca" i "doprinose raspirivanju vjerske netrpeljivosti i mržnje".

Portparol crkve povezane sa Rusijom rekao je prošle nedjelje da je ona uvijek djelovala u okviru propisa i da nema bilo kakvih zakonskih osnova za vršenje pritiska na njene sljedbenike.

Prije tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i većina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније