Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.Č.J.

14. 12. 2023. 20:29 >> 20:28
Čitaj mi:

NATO SAVEZNICI INFORMISANI

U Rumuniji pronađen krater palog drona, navodno upućenog na Ukrajinu

U Rumuniji je danas pronađen krater izazvan eksplozijom drona upućenog na lučku infrastrukturu na Dunavu, u susjednoj Ukrajini.

Zbog novog kršenja rumunskog vazdušnog prostora pozvan je šef ruske diplomatske misije, saopštilo je rumunsko ministarstvo spoljnih poslova osuđujući "ponovljene napade Rusije", uključujući i one na rumunsko-ukrajinsku granicu.

Kako je navedeno, saveznici NATO su informisani i konsultacije su u toku.

"Krater dubine 1,50 metara identifikovan je poslije nekontrolisanog pada drona u nenastanjenu zonu, na oko četiri kilometara od sela Grindu, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Timovi su krenuli u potragu tokom noći kada, su vojni radari detektovali dron i njegov mogući udar u tlo.

Borbeni avioni F-16 i Jurofajter Tajfun poslati su da nadgledaju vazdušni prostor i preduzete su mjere da obezbijede tu zonu.

Portparol NATO Dilan Vajt rekao je danas da Alijansa nema nikakve informacije koje ukazuju na namjeran ruski napad na saveznika. On je ipak dodao preko mreže X da NATO "osuđuje ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i duž Dunava".

Rumunija je u septembru i oktobru pronašla srušene dronove u toj oblasti na jugoistoku zemlje, gdje sa Ukrajinom dijeli granicu od oko 650 kilometara.

NATO koji nastoji da izbjegne širenje sukoba na teritoriju Alijanse, tada je saopštio da nema nikakve informacije koje ukazuju na namjerni napad Rusije na teritoriju saveznika.

U tom napetom kontekstu Rumunija je pojačala bezbjednosne mjere u toj zoni i uspostavila telefonski sistem uzbune.

Poslije izlaska iz sporazuma o žitaricama u julu, kojim je Ukrajini omogućen slobodan izvoz, Rusija je pojačala napade na tu oblast gdje se nalaze platforme i luke važne za trgovinu.

Ukrajina je saopštila danas da je presrela oko 40 dronova koje je Rusija uputila noćas na njenu teritoriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније