Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.M.Lj. [ Mina ]

06. 03. 2024. 08:24 >> 08:24

RAT

Bijela kuća: Ukrajina nije tražila strane trupe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nikada nije tražio zapadne trupe za borbu protiv ruske invazije, saopštila je Bijela kuća.

Oni su to kazali nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron u utorak ponovio da ne bi isključio raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi kazao je novinarima da Zelenski ne traži strane trupe, već samo oruđa i kapacitete.

“On nikada nije tražio strane trupe da se bore za njegovu zemlju", rekao je Kirbi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Makron je kazao da potpuno stoji iza prošlonedjeljne izjave da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu, što je izazvalo šok širom Evrope.

On je dodao da saveznici Ukrajine treba da izbegavaju da izgledaju kao “kukavice” u podršci Kijevu.

"Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kome će biti neophodno da ne budemo kukavice", rekao je Makron tokom posete Češkoj.

On je naveo da je prijetnja nezaustavljiva i da se svakodnevno širi evropskim državama.

"Da li ovo jeste ili nije naš rat? Možemo li skrenuti pogled u uverenju da možemo pustiti stvari da idu svojim tokom”, upitao je Makron i naveo da je zato pozvao na strateški skok.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA novosti, rekao je da Makronova izjava pokazuje neodgovornost evropskih lidera i da dovode svijet na ivicu nuklearnog rata.

Većina evropskih saveznika rekla je da neće slati trupe u Ukrajinu pošto je Makron 26. februara rekao da ne isključuje raspoređivanje zapadnih trupa.

 

Francuski zvaničnici su nastojali da razjasne Makronove primedbe i suzbiju kritike, navodeći da je potrebno da se pošalje jasan signal Rusiji da ne može da pobijedi u Ukrajini.

Kako su kazali, sve snage poslate u Ukrajinu mogle bi biti poslate da podrže operacije kao što je deminiranje, a ne da se bore protiv ruskih snaga.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Makronovi citati ne pomažu.

"Ne trebaju nam zaista diskusije o čizmama na terenu ili o tome da imamo više ili manje hrabrosti", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније