Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

30. 04. 2023. 07:49 >> 07:49
3

VRAĆENA U HOTEL

U Beranama pronađena skulptura "Kupačica"

Čuvena skulptura "Kupačica" koja je početkom dvijehiljaditih godina nestala iz hotela „Berane“, gdje je od njegove izgradnje šest decenija krasila fontanu na terasi ovog poznatog ugostiteljskog objekta, pronađena je prije ovih dana i vraćena u hotel. To je Portalu RTCG potvrdilo više sagovornika, ali potpunu informaciju u vezi sa tim nismo mogli dobiti i od sadašnjeg vlasnika hotela, Nenada Đekovića, koji je u inostranstvu.

Prema saznanjima našeg portala, vlasniku je anonimno dojavljeno da se "Kupačica" nalazi na nekom mjestu u blizini grada, gdje je on potom zaista i pronašao.

Tako je "Kupačica" ponovo "doplivala“ u svoju luku, odnosno na svoje mjesto, gdje bi trebalo da bude opet postavljena.

Skulptura kupačica djelo je akademskog vajara Dragana Mitrovića i pravljena je specijalno za hotel „Berane“, dok se njen drugi odlivak nalazi na plaži Ričardova glava u Budvi.

Hotel "Berane“ je do 2003. godine bio najznačajniji objekat hotelsko turističkog preduzeća u ovom gradu. Ta godina je početak pljačke i početak kraja. Tada je ovu ugostiteljsko turističku kompaniju privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH. Kola su brzo krenula niz brdo.

Za društvo okupljeno oko „Euroturista“ problemi su počeli već krajem 2004. Ponestajalo je obrtnih sredstava, sve manje se radilo, a plate zaposlenima nijesu isplaćivane. Tinjalo je nezadovoljstvo, počeli štrajkovi.

Šlag na tortu bio je neizmireni kredit kod „Atlasmont banke“, zbog kojeg je ova banka HTP-u 2005. godine zaplijenila hotel „Berane“.

Ovaj hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, puta tri sprata, sa 17 hiljada metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 700 hiljada eura, a prodala tek iz trećeg puta za svega 200 hiljada. Navodno, istim vlasnicima pod drugim imenom.

Izvor iz filijale „Atlasmont banke“ u Beranama rekao je tada da je ova filijala zaplijenila samo objekte i zemljište, ali ne i inventar. Vrata hotela su plombirana, ali je plomba brzo oštećena, a inventar i dalje nestajao.

„Nijesmo postali vlasnici inventara, i nijesmo bili u posjedu popisa sredstava, tako da nam nije poznata sudbina umjetničkih djela. Ne znam zbog čega, ali ključevi od hotela su završili u Podgorici, a ne kod nas“, kazao je jedan bankarski službenik.

U Podgorici je obavljena i prodaja, koju je u ime banke potpisao generalni direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća „Monte invest“, čiji je vlasnik na papiru bio Slovenac Matjaž Trtnik, izvjesna Snežana Perović.

Kupci se nikada nijesu pojavili u Beranama, ali je Slovenac navodno ovlastio „Monte nekretnine“ Berane, kao firmu kćerku, da preuzme ključeve.

Vjeruje se da je upravo u ovom periodu došlo do nestanka najvećeg broja umjetničkih slika i drugih umjetničkih djela i predmeta neprocjenjive vrijednosti. Tada je nestao i triptih Uroša Toškovića, ulje na platnu Aleksandara Aca Prijića veličine četiri puta tri metra, zatim nekoliko slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

Baš u to vrijeme iz fontane na terasi hotela nestala je statua "Kupačica". "Kupačica" je razmontirana vrlo stručno, što ukazivalo na to da je neko „radio“ mirno i bez straha.

Na veliku žalost, u potpunosti su uništene i dvije drvene zidne instalacije, takođe značajne vrijednosti, djelo izvjesnog beogradskog umjetnika, koji ih je svojevremeno izrađivao na licu mjesta, živeći u hotelu.

Lopovi su ih skunuli sa zida, ali nijesu uspjeli da ih u komadu iznesu. Ostale su kao obična gomila drveta ispod zidova na kojima su se nalazile decenijama.

Više nije imalo šta da se ukrade. Tu je bio kraj pljačke umjetnina nekadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća Berane, koje su iz ruke u ruku stigle ko zna dokle.

Hotel "Berane" je tada tri puta gorio i potpuno je uništen, i tek kada ga je, sa najboljim i iskrenim namjerama, kupio sadašnji vlasnik, krenula je njegova rekonstrukcija, kojom je zadržan prvobitni izgled, sa terasom nad Limom, najljepšom u kontinentalnom dijelu Crne Gore.

Ovaj hotel je jedna od prepoznatljivosti Berana, a sve dobronamjerne stanovnike ovog grada obradovaće vijest da je skluptura "Kupačica" pronađena i da bi ponovo trebalo da bude postavljena na svoje mjesto.

Kulturni poslenici u Beranama insistiraju da policija intenzivira potragu i za drugim umjetničkim djelima koja su nestala iz ovog hotela, a koja su prestavljala bogatstvo ne samo hotela, već grada i države.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније