Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Petra Božović, TVCG ]

02. 01. 2023. 15:52   >>  15:48

CRNOGORSKA KINEMATOGRAFIJA

Filmska tišina u prošloj godini, za 2023. najavljeno pet premijera

Ova godina bi po broju dugometražnih igranih filmova mogla biti rekordna, iako prošle godine nijedno crnogorsko filmsko ostvarenje nije premijerno prikazano. Tradicionalni filmski festivali širom zemlje ugostili su značajna imena, prikazali kvalitetna ostvarenja i učinili da budemo u toku svih dešavanja kada je riječ o regionalnoj i evropskoj filmskoj sceni.

Tišina na crnogorskoj filmskoj sceni tokom 2022. ne znači da stvaraoci nijesu imali posla, već suprotno, da će 2023. biti izuzetno zanimljiva kada je riječ o tom dijelu crnogorske kulture.

"Očekuje se pet premijera, pet dugometražnih igranih filmova što je za Crnu Goru jedna interesantna i impozantna brojka jer ja se ne sjećam da je to ikad zabilježeno, bilo je jedne godine četiri igrana filma, ali mimo toga to se više nikada nije ponovilo", kazao je Gojko Berkuljan, glavni producent RTCG.

Rekordna brojka pokazuje da je crnogorska kinematografija na dobrom putu, iako Filmski centar postoji tek pet godina. Crnogorski filmovi su u tom periodu prikazani na značajnim festivalima.

"Veliki broj filmova koji su prolazili tzv.predprodukciju, pripremu cijelog projekta su prošli vrlo važne radionice neke za razvoj projekata, bili djelovi velikih festivala, neki projekti su bili u Berlinu, neki su bili na Kanskom filmskom festivalu, tako da su te stvari koje čine sliku cijele kinematografije", ističe urednik Filmskog programa RTCG Vuk Perović.

Slika crnogorske kinematografije mogla bi biti još bolja, ako režiseri promijene teme, smatra režiser Aleksandar Vujović.

"Ono što je, negdje cijenim, potrebno našoj kinematografiji jesu teme koje će biti konačno malo više mediteranske, koje će izaći iz tog klišea oreola ratnog sa kojim su ovako opterećeni naši filmovi na tematskoj osnovi", kaže Vujović za TVCG.

Uz Filmski centar, značajan doprinos razvoju crnogorske kinematografije pruža Radio i televizija Crne Gore.

"Na nekoliko dugometražnih filmova koji će sljedeće godine biti prikazani, već smo dobili status koproducenta s jedne strane, sa druge strane želimo da damo doprinos kinematografiji i kroz pokretanje interne proizvodnje kada je dramski program u pitanju", rekao je Berkuljan.

Uz pet dugometražnih igranih filmova koji će biti prikazani na festivalima i u bioskopima, crnogorsku kinematografiju će u 2023. godini obogatiti i jedan kratkometražni i dva dugometražna filma u proizvodnji Radio i televizije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније