Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

30. 01. 2023. 13:17 >> 08:04
1

TAR

Film zbog kojeg se Kejt Blanšet smiješi Oskar

U bioskopima je psihološka drama Toda Filda "Tar", koja donosi priču o slomu i profesionalnom padu Lidije Tar, kompozitorke i dirigentice Berlinske filharmonije. Film je veliki oskarovski favorit i predstavlja jednu od najboljih izvedbi australske glumice do sada.

"Amadeus", "Shine", "Whiplash"... Koliko je samo filmova o genijalnim muzičarima i njihovim notama iz pakla koje ih vode na put vlastite destrukcije. Ali, kinematografija uvijek žudi za takvim pričama, a posljednja u nizu je dobila svoj oblik u filmu Toda Filda, koji nas ostavlja u uvjerenju da se radi o ekranizaciji biografije stvarne osobe.

"Tar" je priča o maestrici Lidiji Tar, fiktivnoj dirigentici Berlinske filharmonije, koju je maestralno odigrala Kejt Blanšet. Toliko realno da je dobila oskarovsku nominaciju i da nakon filma svi po Guglu traže fotografiju stvarne Lidije. Koja ne postoji.

Prikazan na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu, "Tar" je vrlo brzo osvojio srca publike, ali i glasača Američke filmske akademije pa u trku za Zlatne kipove ide s ukupno 6 nominacija, među kojima je i ona u prestižnim kategorijama Najboljeg filma i Najbolje režije.

"Tar" traje 2 sata i 37 minuta i u njemu ima više dijaloga i teorija klasične muzike nego što je zaista slušamo. Lidia je kompleksan lik koji je istraumatizovan svijetom klasične muzike na isti onaj način kako veliki dar uništava talentovane kompozitore. Nema tu napada šizofrenije, zloupotrebe droga i ostalih stereotipih prikaza umjetnikovog života na filmu. Lidia džogira, boksuje, jede salatu od krastavaca, ali živi u bolesnom svijetu u kojem ambicija proždire sve oko nje.

"Tar" počinje dugom uvodnom špicom koja je više primjerena kraju filma i na samom početku vidimo da je pred nama nešto potpuno drugačije. Gardijan je filmu dao 5 zvjezdica. Filmska fotografija je izvrsna i naći ćete se u atmosferi jednog od najzanimljivijih gradova na svijetu - Berlina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније