Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

M.V.

10. 03. 2024. 18:05 >> 18:07
Čitaj mi:

Dodjele večeras

Oskar 2024: Ko su “favoriti iz sjenke”, šta kažu prognoze

Lančana reakcija pokrenuta fuzijom Barbi (Barbie) i Openhajmera (Oppenheimer), doći će do vrhunca večeras na dodjeli Oskara, gdje se očekuje da će jedan film dominirati crvenim tepihom, a drugi dodjelom. Prenos iz Holivuda možete pratiti večeras u 23.30h na TVCG1.

Openhajmer, drama Kristofera Nolana o ocu atomske bombe, polovina prošlogodišnjeg fenomena „Barbihajmera“, vodeći je favorit za osvajanje Oskara za najbolji film, ali i za trijumf u mnogim drugim kategorijama, piše Hina, prenosi Index, hr.

Kombinacija cijenjenog režisera, besprekorne glumačke podjele, pohvala kritičara i uspjeha u bioskopima te aktuelna tema filma znače da „nema opravdanog razloga da se predvidi išta drugo“ osim pobjede Openhajmera, rekao je agenciji France Presse novinar Holivud Riportera Skot Fejnberg.

Sve drugo bilo bi veliko iznenađenje, rekao je.

Priča o nuklearnom fizičaru odlično se kotira i u kategorijama za najboljeg režisera, sporednog glumca (Robert Dauni Mlađi.) te u nizu tehničkih nagrada, od najbolje kinematografije i montaže do zvuka i originalne muzike.

Kilijan Marfi koji igra Roberta Openhajmera, mogao bi biti nagrađen u kategoriji za najbolju glavnu ulogu, ali velika konkurencija mu je Pol Đamati iz filma The Holdovers.

A bude li Nolanov film nagrađen i za najbolji adaptirani scenario, napravljen po biografiji nagrađenoj Pulicerom, trijumf filma bit će ogroman. „Ove godine sam se većinom odlučio za Openhajmera u svemu“, rekao je jedan član Američke akademije filmskih umjetnosti, tražeći da mu se ne navodi ime jer oni o svojim glasovima ne mogu da govore javno.
„To je bilo tako monumentalno kinematografsko postignuće… ovo je godina Openhajmera”, nastavio je.

Neizvjesno je u borbi za nagradu za najbolju glumicu. Ema Stoun, ranije nagrađena zlatnom statuom za ulogu u La La Landu, smatra se jednom od najboljih glumica generacije. U filmu Jadna stvorenja (Poor Things) ponovo je ostvarila veliku ulogu.

Ali tu je i Lili Gledstoun iz Ubistva pod Cvjetnim mjesecom (Killers of the Flower Moon) iza koje ne stoji samo slavan redatelj Martin Skorseze, nego i istorijski kontekst. Ona želi da postane prva Indijanka nagrađena Oskarom. Ne smije se otpisati i „favorit iz sjenke”

Sandra Hueler iz francuskog trilera Anatomija Pada (Anatomie d’une chute), nominovanog za najbolji originalni scenario, prenosi "Danas".

Šta je s Barbi, filmom čije je prikazivanje u bioskopima krenulo istog ljetnjeg vikenda kad i Openhajmer, zbog čega su mediji skovali termin Barbihajmee, spojivši dva filma koji su zajedno diljem svijeta zaradili 2.4 milijardi dolara?

Nadrealna feministička komedija vrlo vjerovatno neće ostati nenagrađena. Uz tehničke nominacije poput one za najbolje kostime, ima i dva kandidata za najbolju pjesmu. I What Was I Made For Billie Eilish i I’m Just Ken glumca Rajana Goslinga biće izvedene na ceremoniji dodjele.

Margot Robi, glavna glumica filma, nominovana je u kategoriji producentkinje, Amerika Ferera sporedne glumice, a redateljka Greta Gervig za scenario.

Za najbolju žensku ulogu favorit je Devajn Džoj Rendolf iz “Bartonove akademije” (The Holdovers), a satirična komedija Američka Fikcija mogla bi pobijediti Openhajmera u kategoriji adaptiranog scenarija.

U kategoriji najboljeg dokumentarca pobeda 20 dana u Mariupolju (20 Days in Mariupol) mogla bi, barem na tren, vratiti pažnju na rat u Ukrajini, a Velika Britanija se nada prvom Oskaru u kategoriji stranog filma s dramom o Aušvicu Zona interesa (The Zone of Interest).

Japanska kinematografija nada se, pak, nagradi za najbolje vizuelne efekte za Godzilla Minus One, dok se za najbolji animirani film takmiče Dječak i čaplja (The Boy and the Heron) Hayaa Miyazakija i Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet.

Dodjelu će po četvrti put voditi komičar Džimi Kimel. Njegov hvaljeni prošlogodišnji nastup udvostručio je gledanost Oskara u odnosu na one niske iz doba pandemije.

Ceremonija, 96. po redu, održava se u Los Anđelesu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније