Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 10. 2020. 08:53 >> 09:38
1

ZA OČUVANJE IDENTITETA

Radonjiću godišnja nagrada Komune

Godišnja nagrada "Komuna" koja se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore pripala je prof.dr Radovanu Radonjiću.

Radonjić je redovni profesor univerziteta i redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, dobitnik Trinaestojulske nagrade Crne Gore, Nagrade oslobođenja Titograda i Nagrade oslobođenja Cetinja a svojevremeno je odlikovan Ordenom rada sa zlatnim i Ordenom Republike sa srebrnim vijencem.

Takvu odluku donio je žiri u sastavu: Zuvdija Hodžić i članovi Nela Savković Vukčević i Velibor Čović.

"U obrazloženju žirija koji se opredijelio da nagrada pripadne profesoru Radonjiću u veoma jakoj konkurenciji prijedloga koji su dostavljeni Programskom odboru časopisa Komuna od strane akademsko-naučnih institucija Crne Gore, NVO i grupe građana, stoji da je profesor Radonjić zavrijedio godišnju nagradu jer je „jedinstvena intelektualna figura u novijoj povijesti države Crne Gore koja je dosljedno njegujući kritički odnos dala nemjerljiv doprinos ukupnoj njenoj emancipaciji, snaženju državotvorne svijesti i crnogorske nacionalne samobitnosti, njenog jezika, kulture i duha", navodi se u saopštenju programskog odbora časopisa "Komuna".

Iz programskog odbora časopisa podsjećaju da je profesor Radonjić napisao preko 50 knjiga iz različitih oblasti, a tokom svih prethodnih godina između ostalog, postojano je insistirao na činjenici da je Crna Gora, kao društvo i država, stoljećima funkcionisala kao jasan primjer države i društva koje je dokaz da “sve veliko u istoriji nije stvorio ni etnik, ni vjernik, nego čovjek”.

"Žiri je takođe jednoglasno odlučio da ova prestižna nagrada pripadne profesoru Radonjiću i zbog toga što su se saglasili sa mišljenjem predlagača da je njegovo životno, intelektualno i naučno djelo primjer i paradigma civilizacijske odbrane crnogorskog kulturnog, nacionalnog i državnog identiteta", dodaje se u saopštenju.

Isto tako Žiri je donio odluku da dodijeli i četiri ravnopravne specijalne plakete i to: Borislavu Cimeši piscu i publicisti, Draganu B.Peroviću, publicisti, Prof.dr Sofiji Kalezić, redovnoj profesorici na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, Šukriji Žutom Serhatliću, poznatom interpretatoru izvorne crnogorske i starogradske muzike i kompozitoru.

Planirano je da nagrade časopisa Komun@ budu dodijeljene početkom novembra 2020. godine na prigodnoj svečanosti koja će, kako je saopšteno, biti organizovan tim povodom u skladu sa mjerama NKT.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније