Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ PR Centar ]

20. 09. 2022. 18:42 >> 18:54

U UMJETNIČKOJ KOLONIJI DANILOVGRAD

Otvaranje Internacionalnog simpozijuma skulpture u ponedjeljak

Internacionalni simpozijum skulpture 2022. godine biće svečano otvoren 26. septembra u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tom prilikom biće prezentovan jubilej 50 godina postojanja i rada te ustanove DVD projekcijom i kataloški predstavljen učesnik Internacionalnog simpozijuma 2019. godine iz Indije Gadadhar Ojhu.

Poslovna direktorica Javne ustanove Umjetnička kolonija Danilovgrad Vesna Jovović, rekla je da je Simpozijum počeo sa radom 1. septembra i da će trajati do kraja mjeseca.

Ona je istakla da se ove godine obilježava 50 godina postojanja Umjetničke kolonije Danilovgrad, navodeći da je taj jubilej dokaz da posvećenost, znanje, istrajnost, dobre namjere, profesionalnost i odanost vrijednostima daju rezultate.

"U poneđeljak, 26. septembra u 19 i 30 sati, svečano će biti otvoren ovogodišnji Simpozijum", najavila je Jovović na pres konferenciji.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branko Bošković, rekao je da je pola vijeka značajan jubilej za Umjetničku koloniju, na koji su u toj lokalnoj samoupravi ponosni.

"Sa svojom stalnom postavkom skupltura, Umjetnička kolonija je brend Danilovgrada i Crne Gore i nezaobilazna destinacija za posjetu umjetnika, stvaralaca i turista. Značajno je i njeno članstvo u domaćim i međunarodnim asocijacijama, kao i status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore", naveo je Bošković.

Ukazao je da je u okviru ovog događaja u Umjetničkoj koloniji boravilo više od 100 umjetnika sa svih kontinenata, navodeći da je kroz njihovo stvaralaštvo Danilovgrad prepoznat na svim meridijanima svijeta.

"Značajna sredstva su uložena u unapređenje poslovnih kapaciteta Umjetničke kolonije u prethodnom periodu. Do sada je investirano preko 90 hiljada eura u adaptaciju i rekonstrukciju prostora Umjetničke kolonije", podsjetio je Bošković.

Kazao je da je lokalna samouprava pokrenula inicijativu da cijeli grad bude izložbeni prostor, pojašnjavajući da će svaki kutak grada biti opremljen sa skuplturama iz Umjetničke kolonije.

Načelnik Direktorata kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Ministarstvu kulture i medija, Petar Kovačević, podsjetio je da taj resor prepoznao značaj Internacionalnog simpozijuma skulpture i dodijelio mu status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

"Zadovoljstvo nam je da ova ugledna ustanova, koja svake godine okuplja veliki broj umjetnika iz internacionalnog konteksta, i ove godine u jubilarnom izdanju opet predstavlja svoj program", kazao je Kovačević.

Svi umjetnici su, prema njegovim riječima, ozbiljno selektovani, koji pored toga što nastupaju u velikim metropolama imaju želju da dođu u mali grad kao što je Danilovgrad.

"Danilovgrad je prepoznat baš zbog Kolonije koja je regionalna i internacionalna adresa za aktivnosti kulturno-umjetničkog stvaralaštva", rekao je Kovačević, ocijenjujući da Kolonija turistički valorizuje Danilovgrad i predstavlja ga na najbolji način.

On je naglasio i otvorenost danilovgradske opštine i opredijeljenost ka stvaranju jednog ambijenta koji pogoduje umjetnicima.

Akademski vajar iz Srbije, Milorad Panić, rekao je da mu je bilo inspirativno raditi skupturu u Danilovgradu u parku pored Zete.

"Organizatori su nas vodili u obilaske i imali smo prilike da fotografišemo i vidimo izuzetne prozore. Sve to nadahnjuje", naveo je Panić.

Ocijenio je da je Simpozijum skulpture u Danilovgradu jedan od najznačajnijih na našim prostorima, ističući da mu je čast što je učesnik jubilarnog izdanja te manifestacije.

Akademski vajar iz Bosne i Hercegovine, Dalibor Nikolić, rekao je da je izlagao po svijetu i učestvovao u sličnim događajima kao što je Simpozijum skulpture u Danilovgradu.

"Ali posebnost Simpozijuma skulpture u Danilovgradu je što je u javnom prostoru i urbanoj sredini. To nije tako česta pojava. Većina sličnih događaja su izmješteni iz centra grada i samim tim nisu dio vreve života, onoga što čini jedno mjesto", kazao je Nikolić.

On smatra da je Simpozijum skulpture u Danilovgradu jedinstveno mjesto po konceptu i načinu na koji je organizovano, navodeći da je taj događaj izuzetan primjer susreta ne samo umjetnika sa materijalom, nego i umjetnika sa umjetnikom.

Nikolić je pojasnio da njegov rad predstavlja sponu između kamena i prostora i prostora i kamena.

Internacionalni simpozijum skulpture 2022. otvoriće ministarka kulture i medija Maša Vlaović, a pokrovitelj manifestacije je Opština Danilovgrad, sufinansijer Ministarstvo kulture i medija i višegodišnji donator "Mermer AD Danilovgrad".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније