Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 11. 2022. 21:59 >> 21:58

NA CETINjU

Otvoren 44. Crnogorski likovni salon, "Gran pri" Darku Vučkoviću

U Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, na Cetinju, večeras je otvoren 44. Crnogorski likovni salon “13. novembar”. Nagrada "Gran pri" pripala je Darku Vučkoviću za rad "Meke forme".

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije manifestacije likovnih umjetnosti u Crnoj Gori održava se pod nazivom “Ekomitologije”. Izloženi su radovi šesnaest umjetnika koji dolaze iz šest država.

Otvarajući 44. Crnogorski likovni salon, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković podsjetio je da su ugled te manifestacije gradile generacije umjetnika.

"Čini se da smo u tome uspjeli budući da na ovogodišnjem likovnom salonu imamo autore ne samo iz Crne Gore, nego i iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Francuske. To mnogo govori o ugledu koji ova manifestacija ima u umjetničkim krugovima i uvjerava da naš Trinaestonovembarski likovni salon ima svijetlu budućnost", istakao je Đurašković.

On smatra da se ovakvim manifestacijama na najljepši način promoviše Prijestonica Cetinje i njen umjetnički doprinos u očuvanju temeljnih vrijednosti crnogorske kulture i crnogorskog kulturnog identiteta, doprinoseći tako i univerzalnim kulturnim vrijednostima.

"Takođe, time potvrđujemo da Prijestonica Cetinje jeste istinski centar kulture, i umjetnosti", rekao je Đurašković.

Selektorka Salona, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević, naglasila je da danas postoji potreba da se prirodna sredina promišlja u korelaciji sa individualnom i socijalnom ekologijom, da se uvide njihovi međusobni odnosi i prožimanje na kojem bi se gradio budući multipolarni svijet.

"To je, u konačnom, ono polje interakcije cjelokupnog ekosistema, gdje se, danas više nego ikad, priroda ne može razdvojiti od umjetnosti, gdje njihovo prožimanje gradi jedan novi, novouspostavljeni, referentni estetski univerzum", rekla je Bezmarević.

Umjetnik Darko Vučković iz Crne Gore dobitnik je Grand prix 44. Crnogorskog likovnog salona za rad "Meke forme".

Stručni žiri na čelu sa predsjednicom žirija, dr Svetlanom Racanović, istoričarkom umjetnosti i istoričarkama umjetnosti Anom Ivanović i Milicom Bezmarević odlučio je da tri ravnopravne nagrade Salona budu dodijeljene Nikolini Zuber za rad "Doručak", Siniši Raduloviću za rad "Terraforming" i Ivanu Šukoviću za rad "Ekvilibrijum / Za uspomenu i dugo sjećanje".

Vlatko Simunović, TVCG 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније