Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ Mostarski.ba ]

29. 05. 2023. 18:34   >>  18:37

U MOSTARU

Održan Šantićev festival djece pjesnika

Finalno veče 10. Šantićevog festivala djece pjesnika održano je proteklog vikenda u "Yunus Emre" institutu u Mostaru. I ove godine dodijeljena je nagrada Andrea Šofranac, nazvana po djevojčici iz Podgorice koja je tragično stradala u saobraćaju, a koja je malo prije tragedije, učestvovala u Mostaru na ovom festivalu i osvojila treću nagradu.

Uz zvuke muzičkog sastava Zerdelija i učeničkog hora OŠ Bijelo Polje i Vrapčići, ove godine proglašeni su pobjednici Festivala, što, kako su kazali organizatori, nije bio nimalo lagan posao.

Pristiglo je više od 2.000 pjesama, a u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, nagradu Andrea Šofranac, osvojili su: prvo mjesto Adi Kolar, drugo mjesto Martina Vujisić i treće osvojio je Jovan Lukić.

U kategoriji osnovnih škola od petog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Samra Karadža (Mostar), drugo mjesto je osvojila Dunja Dašić (Beograd) i treće mjesto Gabrijela Spahić (Tuzla).

Festivalski Grand Prix, osvojila je Elena Majstorović, djevojčica sa pet učešća iza sebe, koja je mostarska srca ukrala još svojom prvom pjesmom.

Finalnoj večeri je prethodio niz tradicionalnih aktivnosti poput posjete grobu Alekse Šantića, recitalom u parku, ali i prigodnim izložbama, kojim SPKD Prosvjeta obilježava i od zaborava čuva rođendan Alekse Šantića, ali i podsjeća mlade koliko je bitno njegovati svoju kulturu, umjetnost i tradiciju.

Još jednom, Mostar je bogatiji za pregršt mladih pjesnika i prijatelja za koje jedva čekamo da planiramo naredni festival, saopšteno je iz SPKD Prosvjeta.

Radi se o nagradama Andrea Šofranac, nazvanim po djevojcici koja je stradala u saobraćajnom udesu prije skoro dvije godine.
Inače, Andrea je redovno osvajala nagrade na ovom festivalu i sad je uspostavljena nagrada s njenim imenom kao sjećanje na nju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније