Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

06. 08. 2023. 16:18 >> 16:18

BUDVA - „GRAD TEATAR“

Balša Brković na Trgu pjesnika predstavlja novi roman

Na Trgu pjesnika u Budvi sjutra od 21 sat, se nastavlja ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“ gostovanjem Balše Brkovića, koji će predstaviti svoj novi roman pod nazivom „Aurora“.

Balša Brković je rođen 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti.

Objavio je knjige poezije, Konji jedu breskve, Filip boje srebra, Rt Svete Marije, Contrapposto, Dvojenje i Crno igralište; knjigu priča Berlinski krug i romane, Privatna galerija, Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos. Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj, Sloveniji i Albaniji.

Privatna galerija je u Monitorovoj anketi proglašena kulturnim dogaðajem godine u Crnoj Gori 2002. godine.

Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanðelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Isti roman bio je nominovan u najuži izbor za prestižnu tuzlansku nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na ex-yu prostoru u 2002. godini.

U anketi beogradskog "Blica", Privatna galerija je uvrštena na listu deset najboljih postmodernističkih romana u Srbiji i Crnoj Gori. Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Početkom devedesetih godina pripadao je grupi crnogorskih intelektualaca koji su se usprotivili ratu i izolacionističkoj politici crnogorskih vlasti. Danas je urednik rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista "Vijesti". 

„Novi roman Balše Brkovića ‘Aurora’, po mnogo čemu, predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Motivi, teme, detalji, koji su u Brkovićevim prethodnim romanima, Privatna galerija, Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos, već doživjeli izuzetan stepen kreativne realizacije, ovdje su dodatno stilizovani i obogaćeni, zbog čega Aurora može da funkcioniše, čak i u nekom naknadnom ostrvu, kao tačka u kojoj se briljantno sustiču glavne autorske preokupacije, dok je prepoznatljiva piščeva narativna pozicija-koja majstorski spaja "lakoću" pripovijedanja i ozbiljnost izvučenih poenti-još zrelija i preciznija. Kao i prethodna tri romana, i Aurora je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija. No, za razliku od Privatne galerije i Paranoje u Podgorici koji su smješteni u savremenu Podgoricu , Aurora gleda unazad u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka:taj se grad otkriva u Brkovićevom romanu na neočekivan, drugačiji način”, navodi Aleksandar Bečanović, recezent knjige.

Moderator večeri je Božena Jelušić, profesorica, pisac, kolumnistkinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније