Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

21. 09. 2022. 07:30   >>  07:30 3

PAKOVIĆEVA PREDSTAVA

Brković: U Sekretarijatu ne znaju šta je ljevica, a šta umjetnost

Predstava "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" biće odigrana, uprkos otkazivanju producentske podrške Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, poručuje reditelj Zlatko Paković na Fejsbuk profilu.

 

Iz Sekretarijata se ne oglašavaju u vezi sa zabranom, a književnik Balša Brković i Blagota Eraković za Dnevnik govore o tome šta to zapravo govori o toj ustanovi kao naručiocu umjetničkog đela.

Kada su angažovali reditelja Zlatka Pakovića da uradi predstavu, u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada su, kako prenose mediji, očekivali da će se baviti mizoginijom, lijevom intelektualnom misli Evrope, šovinizmom.

Pošto reditelj, inače poznat po preispitivanju uloga političke i kulturne elite, nije ispunio očekivanja, zabranili su mu rad na predstavi.

Književnik Balša Brković smatra da je do te situacije došlo, jer u Sekretarijatu ne znaju ni šta je ljevica, niti šta je umjetnost.

“Vidite šta se dešava i kako dobijete uvijek karikaturu kada dominira ta neka partitokratska svijest koja ne zna, koja smatra, znate, da ste ljevičar ako protestujete protiv odnosa prema manjinama u Mianmaru, protiv položaja radnika na Filipinima, ali ne vidite, recimo, položaj radnika u Nikšiću ili odnos prema manjinama ove ili one vrste u Crnoj Gori”, naveo je Brković.

Dok Brković nema dilemu da je riječ o cenzuri, reditelj Blagota Eraković smatra da treba razjasniti pod kakvim uslovima je Sekretarijat za kulturu i sport angažovao Pakovića.

“Treba objasniti da li su reakcije producenta, odnosno kolege reditelja uslijedile zbog nekih pomjeranja u tekstu i tekstualnih vrijednosti ili jednostavno ta predstava estetski ne ispunjava zahtjeve koje su ovi ljudi mislili da će ih ovaj čovjek ostvariti”, navodi Eraković.

Reditelj Paković je na Fejsbuk profilu opisao scenu pod nazivom “Odricanje predsjednika Crne Gore”. U tekstu implicira da bi se u jednom trenutku komada predsjednik mogao odreći vlasti, imovine koju ima na svoje i na niz drugih imena i priznati svoja protivpravna đela.

“Oni su vjerovatno očekivali da će Paković sa svojim temama iz Beograda da dođe i da pravi predstavu u Podgorici, naravno, to tada ne bi bilo samosuočenje, ne bi imalo tu težinu i Paković je očito uspio da pronađe neku pravu tačku reakcije, to bismo rekli ovako unaprijed prije nego što vidimo predstavu, jer mi o toj predstavi već danima pričamo”, naveo je Brković.

Predstavu “Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud” viđećemo 3.oktobra, za kada reditelj najavljuje premijeru.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније