Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2017. 23:49 >> 23:21

U NJEMAČKOJ

Na cesti pametni kombi bez vozača

Njemačka željeznica "Dojče Ban" (Deutsche Bahn) predstavila je danas svoj prvi kombi bez vozača, "pametno" urbano vozilo koje prolazi uličicama jedne njemačke banje i vozi putnike do željezničke stanice.

Prva vožnja ovog samonavodećeg električnog kombija, koji može da preveze 12 putnika, obavljena je u banji Bad Birnbah u Bavarskoj, na jugu zemlje.

Kombi, koji je projektovala francuska startap kompanija IziMajl (EasyMile), od sada će besplatno povezivati željezničku stanicu, centar grada i banju, naveo je "Dojče Ban".

"Upravo smo ušli u novu eru javnog prevoza", rekao je generalni direktor Njemačke željeznice Rihard Luc, ulazeći u ovaj šatl kojim se otvara prva linija javnog prevoza s autonomnim vozilom.

Od 2018. godine "Dojče Ban", koji je osnovao filijalu Joki (Ioki) posvećenu elektronskoj mobilnosti i prevozu budućnosti, namjerava da testira svoj kombi u više njemačkih gradova, uključujući i Hamburg.

Operatori i kompanije više američkih, azijskih i evropskih gradova, ispituju veliki potencijal vozila bez vozača za javni prevoz. Pariz, Lion, Las Vegas i Dubaj već imaju takva vozila ali u manjim razmjerama.

Ova autonomna vozila koja su i dalje u fazi razvoja uskoro će se uključiti u moderan saobraćaj, navodi agencija Frans pres, nazivajući ih "Uberom budućnosti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније