Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ N1 ]

12. 07. 2022. 13:29 >> 13:38

TELESKOP "DŽEJMS VEB"

Najdublji pogled na svemir

Stigao je prvi uvid u to kako će svemirski teleskop "Džejms Veb" promijeniti način na koji ljudi vide svemir. Predsjednik SAD-a Džo Bajden objavio je jednu od prvih fotografija, a CNN ocjenjuje da je riječ o najdubljem pogledu na svemir koji je ikada snimljen.

Kako piše CNN, fotografija prikazuje SMACS 0723, gdje velika grupa klaster galaksija djeluje kao lupa za objekte iza njih.

Nazvano gravitaciono sočivo, ovaj teleskop nudi prvi pogled dubokog polja na izuzetno stare i udaljene, slabe galaksije.

Neke od ovih dalekih galaksija i zvezdanih jata nikada ranije nijesu viđene, a prikazuje kako je sve to izgledalo prije 4,6 milijardi godina.

„Ovo parče ogromnog svemira pokriva dio neba otprilike veličine zrna pijeska koji neko na zemlji drži na dohvat ruke“, navodi se u saopštenju NASA.

Fotografija, snimljena teleskopovom infracrvenom kamerom, sastoji se od slika snimljenih na različitim talasnim dužinama svjetlosti tokom 12,5 sati. Za snimanje su bile potrebne nedjelje.

Ostale fotografije u boji visoke rezolucije biće predstavljene danas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније