Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

19. 01. 2017. 14:38 >> 14:14
2

NOVO ISTRAŽIVANJE

Evropi više lijepih dana zbog globalnog zagrijavanja

Do kraja vijeka širom zemljine kugle biće deset dana blagog i uglavnom suvog vremena manje nego danas, ali će Evropa, ipak, imati više dana savršenih za piknik ili vjenčanje na otvorenom.

Među najvećim gubitnicima lijepih dana biće Rio de Žaneiro, Majami i veliki deo Afrike, dok će Evropa i Sijetl dobiti više lijepog vremena, pokazalo je novo istraživanje.

"To je vrijeme kada možeš da ideš napolje i uživaš. Nije ni suviše hladno, ni pretoplo. Nije prevelika vlaga", definisala je lijepo vreme vodeći autor studije Karin van der Vil, meteorolog istraživač na Univerzitetu Prinston i u američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu.

U poslkednje tri decenije u svijetu su zabilježena u prosjeku 74 dana s lepim vremenom. Medjutim, do 2035. broj takvih dana opašće na 70 i zatim na 64 u poslednje dvije decenije 21. veka, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Klimatske promene.

Danima s lijepim vremenom smatraju se oni s temperaturom između 18 i 30 stepeni, kada vlažnost nije velika i nema kiše.

Promjene zavise od mjesta gdje neko živi i od doba godine. Tako će SAD npr. izgubiti u prosjeku devet blagih ljetnjih dana, ali će najveći dio povratiti uz pomoć više lijepih dana u zimu, proljeće i jesen.

Istraživanje je pokazalo da će Vašington, Čikago, Njujork i Dalas izgubiti dvije nedelje prijatnog vremena ljeti ali će nešto povratiti uz prijatno vrijeme u drugo doba godine.

Najveći gubitnici lijepog vremena biće tropski krajevi i gotovo cijela Afrika, istok Južne Amerike, jugoistočna Azija i sjeverna Australija.

Rio de Žaneiro će ostati bez 40 dana lijepog vremena godišnje, dok će Majami do 2100. izgubiti blage ljetnje dana i gotovo mjesec dana lijepih dana proljeća i jeseni.

"Promjene su mnogo dramatičnije u djelovima svijeta u razvoju u kojima je koncentracija populacije visoka", istakla je koautorka istraživanja Sara Kapnik (Sarah Kapnick) iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Istovremeno će neki profitirati, odnosno dobiti lijepo vreme koje će izgubiti tropi, a posebno će na dobitku biti razvijene zemlje na sjeveru.

Među najvećim dobitnicima biće Engleska i sjeverna Evropa. Takođe bi Sijetl do kraja vijeka trebalo da dobije devet dana lijepog vremena a Los Anđeles, koji i tako obiluje lijepim vremenom, dobiće još šest dana.

Klimatolozi se inače obično fokusiraju na ekstremne vremenske prilike - rekordno visoke temperature, tropske oluje, suše, poplave, i na to kako će one biti sve gore sa globalnim otopljavanjem.

Kapnikova je rekla da je željela da se bavi lijepim vremenom jer je prijatelji stalno pitaju kada će biti lijepo vrijeme za vjenčanje na otvorenom.

Tim naučnika koristio je srednji scenario globalnog otopljavanja koji ne podrazumijeva ni ekstremno zagađenje ugljenikom, ni znatno smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte, nastojeći da kroz različite kompjuterske simulacije vidi šta može da se desi.

Rezultati pokazuju da ne samo da će biti manje lijepih dana za uživanje, nego će to nanijeti i ozbiljnu štetu poljoprivrednoj proizvodnji i omogućiti insektima koji prenose bolesti da opstanu duže i na više mjesta, rekao je profesor meteorologije sa Univerziteta Džordžija Maršal Šeperd.

Istraživač američke Uprave za okeane i amosferu Džerald Mil (Gerald Meehl), koji se bavio ekstremnim vremenskim prilikama, kaže da smanjenje broja dana sa lijepim vremenom možda baš neće imati ekonomsku i zdravstvenu cijenu ali da može da utiče na turizam "ili jednostavno na uživanje ljudi".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније