Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

03. 10. 2021. 08:55 >> 08:56

BITNA VRSTA I KOLIČINA

Jedite meso, a ipak se hranite zdravo

Ako ste ljubitelj mesa, loše ćete se osjećati na samu pomisao da bi trebalo da ga se odreknete. Dok postoje prednosti hrane iz biljnih izvora, to ne znači da morate izbaciti meso iz ishrane da biste održali zdrave životne navike. Važno je uzeti u obzir koje vrste mesa jedete i u kojim količinama.

Naravno, možete imati i neke razloge za smanjen unos mesa, kao što su razlozi ekološke prirode, ljubav prema životinjama ili možda finansijski razlozi.

Ali kad je u pitanju ishrana, postoje dobre i loše posljedice svakodnevne konzumiranja mesa.

Izvor proteina

Meso je bogato zasićenim proteinima, koji imaju nekoliko veoma važnih uloga u vašem tijelu. Oni učestvuju u proizvodnji mišića, tkiva, hormona i doprinose prenosu molekula i antitijela.

Takođe, snadbijevaju tijelo energijom i esencijalnim aminokiselinama. Proteini životinjskog porijekla su potpuni, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali nijesu sve vrste mesa jednako zdrave.

Najbolje vrste mesa su: bijelo meso (piletina ili ćuretina), svinjski file, nemasni djelovi govedine ili mljevena govedina koja sadrži najviše sedam odsto masnoće.

Izvor gvožđa

Meso sadrži neke nutrijente koje je teško dobiti iz neke druge hrane, kao što je gvožđe.

"Gvožđe iz životinjske hrane mnogo se bolje apsorbuje od gvožđa iz biljne hrane“, kaže dijetetičarka Mia Sin.

Izvor vitamina B

Vitamin B iz mesa podstiče rad metabolizma i pomaže tijelu u proizvodnji energije. Konkretno, vitamin B12 je potreban tijelu za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Među vegetarijancima i veganima, 62 odsto trudnica, 86 odsto djece, 41 odsto adolescenata i 90 odsto starijih imali su nedostatak vitamina B12, prema istraživanju sprovedenom 2013. godine, prenosi Index.hr.

Vegetarijancima i veganima preporučuje se uzimanje vitamina B12 kao dodatak ishrani.

Sa druge strane, loša strana konzumiranja mesa je ta što može da bude bogato zasićenim masnim kiselinama, crveno i prerađeno meso povezuje se sa bolestima i može da sadrži prevelike količine natrijuma.

"Možete jesti meso svaki dan, a da i dalje uspijevate da održite zdrave prehrambene navike“, tvrdi dijetetičarka i dodaje da je meso izvor visokokvalitetnih proteina, ali da bi trebalo da obratite pažnju na vrstu mesa koju konzumirate, kao i na to koliko često ga konzumirate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније