Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

11. 01. 2022. 16:39 >> 16:41
2

NAUČNICI

Ovo je lista najgorih bolova: Nema porođaja

Nijedan bol nije ugodan, no ima onih koji po jačini neugodnosti definitivno prednjače naspram drugih. Ipak, možda ćete se iznenaditi da u spisku najjačih bolova koje čovjek može osjetiti nema porođaja.


Britanski naučnici iz Nacionalne zdravstvene službe tvrde da postoji lista najgorih bolova koje neko može doživjeti.

Iako ženama, vjerovatno, na um prvo padne porođaj, to nije slučaj ovoga puta.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je čvrsta struktura koja nastaje sedimentacijom određenih materija u mokraći. Stvara se kada je premašen proizvod rastvorljivosti i proizvod stvaranja kristal karakterističan za materiju ponaosob. Može biti formiran - odnosno kamen vidiljiv golim okom, a u slučaju kada to nije, znači da je riječ o "pijesku" koji se može vidjeti tek laboratorijskim pregledom mokraće.

Migrena

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično kada zahvata polovinu glave govorimo o hemikraniji. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada često se javlja aura (signal prije pravog napade migrene).

Čir na želucu

Bol je uglavnom ravnomjeran i tup, a zna biti poprilično nepodnošljiv. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko sedmica. Kod čira na dvanaestopalačnom crijevu javlja se par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

Fibromijalgija

Karakteristika ovog hroničnog poremećaja od kojeg boluje 4 posto populacije je široko rasprostranjen mišićno-skeletni bol praćen umorom, poremećajem sna, pamćenja i promjenama raspoloženja. Naučnici vjeruju da fibromijalgija pojačava intenzitet bola tako što utiče na način na koji vaš mozak obrađuje signale bola. Simptomi ponekad počinju poslije fizičke traume, operacija, infekcije ili značajnog psihološkog stresa. Ona smanjuje radnu sposobnost i bitno utiče na kvalitet života i raspoloženje.

Endometrijoza

Benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gdje im inače nije mjesto. Najčešće se ti komadići nalaze na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku, kada formiraju takozvane čokoladne ciste, na jajovodu, mokraćnoj bešici, crijevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku.

Diskus hernija

Povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posljedica prolapsa (hernijacije) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore (lat. foramina intervertebrales) gdje vrši pritisak na korjenove spinalnih živaca, a ponekad i centralno u spinalni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina. Time dolazi do pojave jakog bola, trnaca, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

Klaster glavobolje

Riječ je o nesnosnim napadima histaminske glavobolje u jednoj strani glave, prije svega području oka i slijepoočnice. Uglavnom se javlja periodično u toku godine – bilo da je dolazak proljeća ili jeseni u pitanju.

Artritis

Reumatoidni artritis je hronično reumatsko oboljenje koje prije svega zahvata zglobove, ali nerijetko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu tzv. sistemskih bolesti vezivnog tkiva. To se manifestuje bolovima, ukočenošću, deformacijama i poremećajem funkcije zahvaćenih zglobova.

Giht

Oblik upalnog artritisa koji se razvija kod nekih ljudi koji imaju visok nivo mokraćne kisjeline u krvi. Ova kisjelina može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osjetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Neuralgija trigeminusa

Poznata još i kao tic douloureux, hroničan je bol koji se javlja u području koje inervira peti moždani živac (N. trigeminus), jedan od živaca s najvećim područjem inervacije. TN je oblik neuropatskog bola, odnosno bola koji je povezan s povredom ili oštećenjem nerva.

Akutni pankreatitis

To je akutni upalni proces pankreasa. Nastaje naglo i za njega je karakteristična pojava jakih bolova. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dijela abdomena.

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je odumiranje dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića. Glavni simptomi infarkta su bol u grudima, koji može biti tipičan anginozni, u vidu stezanja iza grudne kosti, uz postepeno pojčavanje sa širenjem prema lijevoj ruci, donjoj vilici i stomaku.

Herpes zoster

On je posljedica ponovne aktivacije varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tijela izbijaju bolni plikovi. Kad se čovjek prvi put inficira ovim virusom, nastaju pljuskavice (varičele ili vodene kozice), što se uglavnom dešava u djetinjstvu. Ovo je infekcija za koju je tipično to da počinje opštim osjećajem slabosti koje je praćeno blago povišenom temperaturom te peckanjem i bolovima na jednoj strani tijela. Za nekoliko dana, na istom dijelu tijela, uzduž zahvaćenog nerva, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tečnošću ispunjeni plikovi.

Srpasta anemija

Anemija srpastih ćelija je nasljedni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) za nošenje adekvatne količine kiseonika u tijelu.

Blokada ramena (Adhezivni kapsulitis)

Ova pojava najčešći je uzrok boli i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu trajati i dvije ili tri godine prije nego same od sebe nestanu, a u ranoj fazi pojavljivanja može biti jako bolno.

Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom je stanje trajnog i često onesposobljavajućeg bola koji zahvata jednu regiju, a najčešće ruku. Često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa s nivoom bola. Stariji naziv za ovo stanje hroničnog bola s pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jeste refleksna simpatička distrofija ili kauzalgija.

Kao još neki od najjačih bolova navedeni su išijas, bol poslije operacije, upala slijepog crijeva te lom kostiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније