Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Č.J. [ N1/Index ]

18. 05. 2022. 09:26   >>  09:23 1

OBRATITI PAŽNJU

Moguće posljedice konzumiranja krastavaca

Krastavac ima brojnih zdravstvenih prednosti, ali, postoje i neke nuspojave na koje bi trebalo da obratite pažnju, naročito ako imate bilo kakvih problema sa želucem.

Mogu da pomognu u prevenciji dijabetesa
U ishrani dijabetičara važno je konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama u rasponu od 0 do 100.

Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to će se šećer u krvi više povećati nakon konzumiranja. Krastavci imaju glikemijski indeks 15.

Konzumiranje hrane s niskim GI može da pomogne u smanjenju insulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, piše "Nutrition".

Značajni su za hidrataciju
Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci sadrže više od 95 odsto vode.

To znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, konzumiranjem krastavaca dobijate solidnu dozu tečnosti.

Pomažu kod gubitka kilograma
U jednoj šoljici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa "Nutrients" postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustoćom energije i gubitka težine.

Osim toga, zbog visokog sadržaja vode, krastavci su izuzetno zasitni, a imaju malo kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom.

Sprječavaju zatvor
U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u "sprječavanju zatvora".

Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju "efekat hlađenja" na tijelo.

Mogu da izazovu češće gasove
Dok je pozitivna strana konzumiranja krastavaca to što možete izbjeći zatvor, loša strana je što krastavci takođe mogu da prouzrokuju češće gasove.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, jedinjenje koje se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu.

Kukurbitacin je odgovoran za gorki ukus koji se nalazi u krastavcima, a takođe je uzrok gasova i probavnih smetnji. Ovi neprijatni simptomi mogu da se pojave ako jedete previše krastavaca odjednom.

Sprječavaju nadutost
Sa svojim visokim sadržajem vode krastavci su nevjerovatni u održavanju hidratacije, ali su takođe sjajni u uklanjanju suvišnog zadržavanja vode, što znači da ćete izbjeći nadutost nakon konzumiranja krastavaca.

"Krastavci su bogati specifičnim hranjivim supstancama koje pomažu u eliminaciji vode, upale i na kraju nadutosti", kaže nutricionista Liza Ričards.

Ona je potvrdila da su krastavci dobri i za niz drugih želudačnih problema.

"Njihov sadržaj vlakana podstiče dobro zdravlje crijeva i samim tim i njihov rad", kaže Ričards.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније