Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

30. 09. 2014. 13:34 >> 13:32

U EVROPI

Od autizma boluje oko 5 miliona ljudi

Na osnovu činjeničnih podataka dobijenih naučnim istraživanjem, danas se zna da autizam nije rijetka pojava i ako se uzme u obzir čitav spektar autističnih poremećaja, ova vrsta obuhvata 0.6 odsto ukupne populacije, što znači da u Evropi ima oko 5 miliona osoba sa autizmom.

 

Autizam veoma utiče na način na koji se osoba odnosi i komunicira sa okolinom, a poremećaj utiče na vitalne oblasti psihološkog ponašanja i razvoja u ponašanju tokom cijelog života. 
Autizam može da pogodi bilo koju porodicu, bez obzira na etničku ili socijalnu pripadnost, i četiri puta je učestaliji kod muškaraca nego kod žena. 

Radi garantovanja dostojansvenosti, osobe sa autizmom ne treba smatrati niti se prema njima odnositi kao prema populaciji koja nije sposobna da ostvari ciljeve kao što su nezavisnost ili samostalnost, jer imaju identične ljudske vrijednosti, kao i bilo ko drugi i prema tome ista ljudska prava. 

Države moraju da obezbijede osobama sa autizmom pristup adekvatnoj i ranoj dijagnostici i tretmanu, a u skladu sa međunarodno prihvaćenim medicinskim standardima. Osobama sa autizmom, takođe, se mora obezbijediti pristup standardnim servisima zdravstvene zaštite, a u skladu sa njihovim potrebama i u meri u kojoj su ti servisi dostupni generalnoj populaciji. 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније