Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

06. 01. 2024. 09:53 >> 10:43
Čitaj mi:

ČETIRI PRODUŽETKA, TRI KRALJA

Drama za pamćenje

Šesti januar je praznik i na Istoku i na Zapadu. Kod nas Badnji dan, a na Zapadu ima različite nazive (Befana, Dan Kraljeva), ali svakako je odjavni dan božićnih praznika i svjesno prepun istorijskih sportskih događaja. Tako je i ove godine, a iako Kalćo kao uvijek tempira ovaj dan, kao i legendarne Kranjska Gora i Adelboden, pričamo o košarci i ski skokovima.

Jer ovo što se sinoć desilo nema reprizu, niti presedana, jednostavno neponovljivo. U Madridu su igrali Real i Efes, prvi protiv 15.tima na tabeli, naizgled sve jasno, jer jedna ekipa melje i brani titulu (i pored tijesnog poraza od Barse 48 sati ranije, ali u EL moraš gostovati i u Barseloni jednom), a druga ima šest poraza zaredom. Ali samo malo. To je klasik posljednjih godina, 2019.godine Efes vicešampion Evrope, a Real ispao u polufinalu iako je branio títulu iz Beograda, 2020. Efes dominirao ali prekinula korona, 2021.godine Efes konačno postao šampion Evrope, ali trebali su nadljudski napori da izbace Real sa 3:2 u četvrtfinalu, iako je izgledalo da će biti metla 3:0 (Ljulj i Garuba u trećem meču digli Real iz pepela, u petom Simon spasio Efes trojkom), a 2022.godine upravo Real-Efes je bilo finale u Beogradu i Efes je sa 59:58 odbranio titulu, iako je Real bio nestvarno blizu. Naravno, prošle godine Real šampion Evrope nakon svih drama (kroz trnje, poput njihovih fudbalera 2022), a Efes doživio krah, i sve je išlo u tom smjeru i ove sezone, ali njihovi susreti nikad neće biti obični.

Vidjelo se to odmah sinoć, Efes je ušao veoma hrabro, znajući da već mora na sve ili ništa, ima samo sedam pobjeda, izgubio je dramatično i sad u Valensiji i derbi sa Fenerbahčeom, daleko je ispod crte čak i za plej in. Nema još Klajburna, ali vratili su se Ilajdža Brajant, Rodri Bobua i pojačanje iz Baskonije Darijus Tompson, tu je ponovo i ogromni Plajs, kao i malo neočekivana pojačanja u toku sezone Okuru i Majkl Daum doveden iz Tortone, da bi Žižica poslali u razigrani Virtus. Ali čekajući velemajstora Klajburna spoljna linija već fantastična.

I naravno, inspirisao se Šejn Larkin, najbolji igrač Evrolige 2019 i 2020, prije eksplozije Micića. Vodio je Efes u prvom dijelu, a onda išao na odličnih 43:53 krajem treće i komandovao u Vizink Centru. Ipak, Real kad krene sa trojkama strašno brzo stiže i čak je poveo 64:58 na isteku iste četvrtine. Kampaco je duplo ubrzao igru, a proključao je Džanan Musa koji je dao čak 40 poena, a potom i Mario Hezonja, španski komentatori su se u transu prisjetili Delibašića i Dražena Petrovića, kad su za Real igrali fenómeni sa ovih prostora. Ali drama je tek počinjala. Izgledalo je da je Real prelomio jer je i Tavares udarao rampe i udaljio skroz Plajsa iz reketa, međutim Larkin je bio nezadrživ i okrenuo na 74:79, pa je opet Musa morao da spasava do 79:79, i konačnih 81:81 kad su i jedni i drugi prokockali šut za pobjedu.

Otišlo se tako u produžetak, u njemu se opet lomilo i lomilo, ali je Real imao na kraju sve, na osam sekundi prije kraja Mateo je ubacio i najvećeg specijalistu Ljulja koji uopšte nije igrao, svi su mislili da će on sam da rješava ali pronašao je sjajan pas za Dubrovčanina Hezonju koji je promašio otvorenu trojku sa sirenom. Nije mogao sebi da oprosti, 91:91 i novi produžetak.

A to što je Efes imao u drugom je neopisivo, Larkin, Tompson i Plajs izrešetali trojkama, osam poena prednosti minut prije kraja, Real stizao iz očaja, Larkin kod 100:102 malo požurio i promašio, a u tranziciji Hezonja odustao od trojke, rizično prodro i bukvalno u posljednjoj desetiki u stilu Džabara pogodio "nebesku udicu" - 102:102, i treći produžetak!

I u trećem Efes imao sve, ali Real stizao, kad je prodor Larkina u koš pretvorio Okuru bilo je 109:111 na 14 sekundi do kraja, ali Džan teško disao, jer je znao da nova drama slijedi. Mateo je rekao da im ne treba trojka, da slobodno traže dva poena ili faul. I Kampaco lucidno nalazi Tavaresa, 111:111. Imao je Larkin još pet sekundi, lako probio Hezonju i ušao skroz u reket, ali zbog straha od džina Tavaresa digao visoki flouter i nije ušla, četvrti produžetak!

A u njemu najbolja igra, publika skroz poludjela jer se iz "Noci Kraljeva" ulazilo u novi praznični dan, svi na nogama pred ponoć, Larkin je pogađao pa Real stizao na 117:117 i 119:119, onda poveo, posljednji trzaj Larkina za 123:122 jednim ludim pogotkom od table, ali Hezonja trojka za 126:122, a onda Musa daje svoj 40.poen za 128:122, sviran mu je zbog lakta i nesportski faul, ali Bolthauzer je ipak priznao koš! I Efes je samo uspio da smanji na 130:126, na kraju epske utakmice sa četiri produžetka.

Nikad viđeno u istoriji Evrolige, pamtimo ludnicu Alba-Bosna 2009.godine kad je Luka Pavićević vodio Albu u Evrokupu do trijumfa nad bivšim prvakom Evrope nakon pet produžetaka, ali ovo je ipak bio duel kolosa. Koliko je samo rekorda oboreno, koliko će se ovaj rezultat pamtiti. Meč u kojem su istorijski lideri Real Ljulj, Rudi i Ćaćo Rodrigez imali sporedne uloge, noć Muse i Hezonje koji mu je u hotelu rekao da je tipovao na njega da će dati 40 poena (?!!), noć u kojoj je Larkin proveo 53 minuta na parketu?! I koliko još mini rekorda.

Real je bio 11 puta šampion Evrope što je isto rekord, pamti najveće drame u istoriji, uključujući i one poraze od CSKA i Varezea, pa od Bosne i Cibone, kasnije i od Virtusa ili novih grčkih velikana u periodu posta 1995-2015, kao i arhi rivala Barse, ali nikad nije imao ovakvu utakmicu i seriju mečeva kao u ove tri godine sa Efesom. Real ostaje prvi sa sjajnih 17-2, tri pobjede više od nevjerovatnog Virtusa iz Bolonje koji je u Berlinu sinoć nastavio svoju bajku (nakon pobjede nad Partizanom u Beogradu dočekalo ih 3000 navijača u zoru na aerodromu kao 1998), ali Real je pokazao i čelični karakter ove besmrtne generacije. A Efes ostao petnaesti sa 7-12, tri pobjede ispod crte i panično stizanje ih tek čeka.

Sinoć smo vidjeli i junačku pobjedu super pojačanog Panatinaikosa u Valensiji na krilima Vildose i Nana, nadoknađen nesrećni poraz od Baskonije dva dana ranije, sad su četvrti sa Fenerom i Makabijem sa dobrih 11-8, ali onda ide i velika grupa sa 10-9 u kojoj je i Partizan u zoni plej ina. Zvezda je preksinoć nadigrala potpuno Partizan u svom grotlu, dva dana ranije savladala u gostima i odlični Fenerbahče, pa je poletjela na 8-11, već danas gostuje Cedeviti ali u ABA ligi je ubjedljivo prva, sad je samo dva koraka iza Partizana u Evropi uz bolji međusobni skor i veliku nadu da u utorak savlada Asvel, a onda u četvrtak proba i u Milanu, dok Partizan ide Feneru pa dočekuje efikasni Makabi.

A Milano sinoć deklasirao Bajern i njegove zvijezde (Ibaka, Edvards, Buker, Lučić, Bolmaro, Obst, Boga, Francisko), puno lakše nego Virtus dva dana prije, iako se Nejpir i dalje muči buknuo je Bortolani, a čekaju povratak Mirotića, Šildsa i Berona! Koliko će biti jači, a već je Milan Tomić pomogao Mesini da organizuju odličnu odbranu, umalo su tukli i njegov Olimpijakos u utorak u Pireju. Milano u utorak dočekuje otpisanu Albu, a odmah u četvrtak i Zvezdu i Zvezdu sa kojom je u super pozitivnoj seriji međusobno, u momentu kad se oba tima očajnički vraćaju u zonu. Ali tolika je koncentracija kvaliteta, toliko jakih timova i unakrsnih derbija da se ne može ni zamisliti šta će biti u preostalih 15 kola.

Pažnja i na raspored, ide odmah novo dvokolo, ritam nikad viđen i biće već 21/34, sve zato što u februaru osim zbog nacionalnih kupova se staje i zbog FIBA prozora, konačno postignut dogovor i biće pauza tri sedmice. Ali sve to stvara kratki spoj, tek je zavreno ovo najluđe dvokolo, od utorka se igra novo, a već smo u vikendu nevjerovatnih mečeva u domaćim ligama. Vidjeli smo i naš derbi sinoć Budućnost-Mornar koji je donio svojevrsnu dramu i polemike, ljlulja se i ABA tabela ove sezone baš zbog ovih dvokola, jer i Partizan kiksa, a Cedevita koja ima 0/13 u Evrokupu ga ovamo dobija i danas prijeti umornoj Zvezdi.

A u Italiji (15.kolo) i Španiji (17.kolo) je baš ovog vikenda pola sezone i presjek za final 8 njihovih kupova koji se igraju u februaru. Milano sjutra gostuje Trentu koji je ispred na tabeli, ako izgubi može da padne na deveto ili čak deseto mjesto i ostane bez kupa! Nakon poraza od vodeće Breše 30.decembra Mesina se trese! Isto i Baskonija, sinoć je ispustila dobijen evroligaški meč u Barseloni, Barsa se išcčupala na energiji pobjede nad Realom, ali sjutra Baskonija dočekuje Real, ako izgubi izvjesno pada ispod 9.mjesta i Duško bi bolno ostao bez učešća na Kupu Kralja koji je tamo mega spektakl i koji je osvajao jos od 2002.godine! Nema predaha, nakon svega kakvi mečevi i za vikend dolaze.

Par riječi i o raspletu u Bišofshofenu. Nakon tri skakaonice i tu je drama, vodi Kobajaši, ali samo četiri i po boda ispred Njemca Velingera. Osvojio je Velinger prvu skakaonicu u Oberzdorfu u velikom stilu, na krilima navijača, i bilo je jasno da okreće na svoju stranu tendenciju svjetskog kupa koja je bila u korist Krafta. Ali već tada je drugim mjestom Kobajaši pokazao koliko je dobar, on je osvojio turneju 2018/19 sa sve četiri pobjede za legendu, a opet osvojio 2021/22 kad je slavio na prve tri skakaonice i bio na korak od novog gren slema, i sada osjeća trećeg Zlatnog orla. Već u Garmišu je pobijedio Lanišek, ali Kobajaši bio opet drugi, a Velinger peti, a u Inzbruku dominacija Herla, i Kobajaši i treći put drugi, a Velinger opet iza! Tako ga je prešao za četiri i po boda što je minimalno, ali Japanac je u naletu, sinoć je dominirao u kvalifikacijama, bio je ubjedljivo prvi, čak 18 bodova ispred tek devetog Velingera. Za treće mjesto se bore Austrijanci Herl i Kraft, djeluje da će oni uz Slovence biti danas najveći rivali Kobajašija, ali ipak za domaće navijače je skoro nemoguć san o ukupnoj pobjedi i to je bolno, odlučuju Japanac i Njemac.

Uz sjećanje na 2001/02 kad je na prvoj skakaonici Hanavald "iznenadio" velikog dominatora Mališa koji se spremao da osvoji sve četiri, a zapravo koji dan kasnije baš Sven Hanavald postao prvi čovjek u istoriji koji je nanizao sve četiri. To je bio njemački trans, koji su ponovili još Štoh 2018 i Kobajaši 2019.godine, a Njemci bas od tada čekaju da osvoje, 22 godine! Zato će danas biti more njihovih zastava da poguraju Velingera da okrene sve, ovo je skakaonica gdje se ide i 145 metara, pa je u dva skoka još sve moguće i slijedi velika drama, od 16.30 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније