Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

21. 09. 2023. 18:32   >>  22. 09. 2023. 11:53

Srbija i politika: Hoće li biti prevremenih parlamentarnih izbora, Vučić kaže da je „to jasno"

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji nagoveštavaju vanredne parlamentarne izbore do kraja godine.

Vučić
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock

U jeku masovnih protesta opozicije i njenih pristalica u Beogradu posle dva masovna ubistva, ali i nove krize na Kosovu, vlasti u Srbiji nagoveštavaju vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić, poručuju da su sa razgovor sa političkim protivnicima i da će ih čekati, ali i da su spremni na vanredne izbore koji će biti održani u zakonom predviđenom roku.

„Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore. samo je pitanje vremena kada će oni biti održani", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Prethodno je Brnabić rekla da „moju ostavku imate na stolu" i da su rešenje za izlazak iz krize parlamentarni izbori.

„Ostavljam predsedniku Srbije da donese takvu odluku", dodala je.

Vučić je ponovo upozorio da prelazne vlade, što je jedan od zahteva opozicionih protesta, neće biti, niti će ikada na to pristati.

„Za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a nju nikada neću doneti. Po tom pitanju nema razgovora i pregovora.

„Ne zato što je to nečiji politički hir, to je uništavanje i razaranje Srbije, i zemljom bi upravljao jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći", rekao je Vučić, ne precizirajući o kome se radi.

Prethodni parlamentarni izbori u Srbiji održani su u aprilu 2022. godine.

Srpska napredna stranka, koja Srbijom vlada od 2012. godine, osvojila je najveći broj glasova, odnosno najviše mesta u skupštini od 250 mesta.

Ipak, SNS, na čijem je čelu do skoro bio Aleksandar Vučić, nije osvojio dovoljan broj glasova da sama napravi vladu.

Rešenje je opet pronađeno u dosadašnjim koalicionim partnerima - Socijalističkoj partiji Srbije i drugim strankama, poput Saveza vojvođanskih Mađara, koja podržava vladu.

Kada je predložio Brnabić za mandatarku za sastav nove vlade u avgustu 2022. godine, Vučić je rekao da će ta vlada biti oročena.

„Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, taj mandat će trajati kraće, doći će do promena u vladi u 2024. godini.

„Ali je veoma važno da ona ostane predsednica vlade da bismo mogli da nastavimo i užurbano radimo na rešavanju problema za jesen i zimu ove godine", poručio je tada Vučić.

Šta traži opozicija?

Posle dve velike tragedije na teritoriji Beograda, u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, počeli su protesti pod sloganom „Srbija protiv nasilja" na kojima opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema.

Opozicija kritikuje vlast da je godinama doprinosila stvaranju ambijenta u društvu koji je doveo do porasta nasilja, što Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opoizicija ta koja poziva na nasilje i da je zloupotrebila tragedije u političke svrhe.

Konkretno, sa protesta je upućeno nekoliko zahteva, među kojima je i smenjivanje ministra policije Bratislava Gašića, koga smatraju „objektivno odgovornim" za tragedije, ali Vučić je više puta ponovio, a danas i Ana Brnabić, da taj zahtev neće biti usvojen.

Deo opozicije kao rešenje za izlaz iz krize predlaže prelaznu, tehničku vladu koja bi pripremala uslove za buduće izbore, što Vučić kategorički odbija.

Vučić kaže da se „tenzije uvek rešavaju izborima, ali da su neki pravili tenzije ne zbog političkih zahteva nego jer su imali zahteve pojedinih tajkuna za sprovođenje njihovih interesa".

Ističe da u zahtevima sa protesta ne postoji nijedan koji se tiče dece.

„Nijedan zahtev se ne tiče prava i položaja naše dece, nastavnika ili bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna. To vidite kroz svaki zahtev", kaže Vučić.


Pogledajte video:


Šta su rekli Brnabić i Vučić o izborima?

Da je njena vlada postigla rezultate koji su „neupitni i jasni" i da „Srbija nikada na ovaj način nije napredovala".

Kao najveću vrednost i rezultat njene vlade istakla je digitalizaciju.

„Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe, borili i mislim da imamo rezultate da svako od nas i svako od građana, ko želi da bude objektivan, može da se ponosi", rekla je predsednica vlade.

Kaže i da je spremna da da ostavku, da je ona na stolu, ali i da opozicija ne želi razgovor, iako je vlast uporno poziva.

„Izbori su jedini način kako se na vlast dolazi u demokratskim društvima. Nasiljem nikada i nikako", poručila je.

Vučić se nadovezao da će „nastaviti da čeka neke ljude da dođu do razgovaramo, ali prilično je jasno da se nadaju da će na ulici preuzeti vlast, što se neće desiti".

„Nasilja je bilo i previše od 1990-ih naovamo, sa tim prošlim vremenima je davno završeno.

„Očekujemo ih na razgovorima, da pokažu malo odgovornosti za društvo, a ne samo za sebe i sitne stranačke potrebe i verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu odgovornost.

„Ako ne dođu, idemo na izbore, a to znači ubrzano raspuštanje skupštine", rekao je Vučić.

Dodao je da će u tom slučaju Ana Brnabić podneti ostavku skupštini, a da je on u narednih 30 dana dužan da ponudi mandat nekom drugom.

Rekao je i da neće ponuditi mandat nekome iz SNS, jer je ta stranka „zadovoljna kako Ana Brnabić radi".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније