Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Марко Терзић, ТВЦГ

25. 03. 2023. 07:05 >> 07:05

ĆUPIĆ

"Fotografije policijske torture zastrašujuće, nedopustivo ponašanje"

Slučajevi policijske torture koji su objavljeni na portalu Libertas pres, izazvali su oštre reakcije javnosti. Iz NVO sektora poručuju da je u pitanju nedopustivo postupanje prema građanima, te da je tužilaštvo znalo za sve to, ali da nije adekvatno reagovalo.

Kesa na glavi, pištolj u ustima.. i još mnogo toga sa policijskom značkom. One koji su mislili da je to moguće samo u mafijaškim filmovima, možda je razuvjerio portal Libertas pres, objavljujući fotografije koje su pojedini policajci dijelili s kriminalcima.

"Stvarno su zastrašujući i mislim da bude nekakvu negativnu emociju kod svih građana bez obzira o kome se radi, onakvo postupanje je nedopustivo mislim nema adekvatne riječi da se opiše na koji način vidimo te to što se desilo", ističe iz Građanske alijanse Pavle Ćupić.

A desilo se prema informacijama Libertasa u vrijeme postojanja odsjeka za posebnu operativnu podršku čiji pripadnici su kako se navodi činili, prisustvovali ili su znali da se primjenjuje tortura nad uhapšenim ljudima. Jedna od njihovih žrtava, 2020. godine, navodno je bio i klijent našeg sagovornika nakon što je sproveden u nikšićki centar bezbjednosti.

"I tu je sve bilo ok međutim iz Podgorice su došla dva BMW X5 crna i tu počinju sve ove muke koje su mu se desile na putnom pravcu Nikšić - Podgorica, nekoliko puta su vozila zaustalvljana i odvođen je u šumu gdje je zaista bio podvrgnut postupanju koje ne doliči ničemu tokom vožnje, stavljana mu je kesa na glavu, stavljano mu je vatreno oružje u ustima mučenje se nastavilo čak i u prostorijama SBPOK-a u Siti molu", kazao je advokat Stefana Kovača Damir Lekić.

Takvim postupanjem, prinudili su ga, kaže Lekić, između ostalog da potpiše dokumentaciju u koju je unijet neistinit sadržaj. Zbog svega, Lekić je ranije podnio krivičnu prijavu osnovnom tužilaštvu ali se na epilog i dalje čeka.

"Mi smo i specijalnom tužiocu to prijavili, on je rekao da njega to ne interesuje i uputio nas je da podnesemo krivičnu prijavu, ja sam to učinio nakon toga je ODT pokrenulo postupak saslušalo. Kovač se izajsnio o svim okolnostima, sve je rekao, poslije određenog vremena državni tužilac ništa nije preudzimao dalje", poručio je Kovač.

Da je tužilaštvo znalo za teške slučajeve policijske torture ali da nije adekvatno reagovalo saopštili su i iz Akcije za ljudska prava. A pitanje je i da li je sve ovo, samo vrh ledenog brijega.

"Ne vjerujem da su svi ti slučajevi publikovani na ovaj jedan način i da možemo reći da se desilo samo ovo što smo vidjeli, vjerovatno ima i toga što ne znamo još uvijek", kazao je iz Građanske alijanse Pavle Ćupić.

A da li su za ovakve slučajeve, makar na operativnom nivou znali u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, pitali smo nekadašnjeg direktora Dejana Vukšića.

S druge strane pojedini političari poručuju da je ovo potvrda da su kriminalci imali produžene ruke u institucijama.

"Nešto slično se dešavalo u Kolumbiji u slučaja Ekosbara kad su prevladali klanovi gdje ste imali policijske jedinice koje su funkcionisale kao mafija u policiji", istakao je iz Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

"Mi pričamo o ljudima koji su novac nosili paletama koji imaju više novca nego što ima državni trezor Crne Gore, do nekih smo došli, do nekih ćemo tek doći do nekih možda nećemo doći nikad ali ćemo na njih uprijeti prstom i identifikovati ih", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Među pripadnicima Odsjeka za posebnu operativnu podršku koji je bio pod komandom Mirka Banovića, bili su između ostalih, kako navodi Libertas, Petar Lazović, Jugoslav Raičević i Ivan Stamatović. U pitanju je odsjek koji je formiran dok je na čelu Uprave policije bio Veselin Veljović zbog čega smo i zatražili njegov komentar.

Saopštio nam je da u dužem periodu ne daje izjave za javnost dok se ne okonča postupak koji se odnosi na događaj od petog septembra 2021. na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније