Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.M.

20. 06. 2022. 07:14 >> 14:47

RAJ KOD PLUŽINA

Park prirode Piva - mjesto za odmor i rekreaciju

Park prirode Piva u Plužinama lokacija je koju turisti moraju posjetiti. Aktivni odmor u ovom parku zastupljen je u raznim oblicima, počev od vožnje kajaka na Pivskom jezeru, jahanja konja, planinarenja markiranim planinskim stazama, kazali su iz Parka prirode (PP) Piva Portalu RTCG.

Najatraktivniji dio svakako je rafting na rijeci Tari - kao drugom po redu najdubljem kanjonu u svijetu (odmah posle američkog kanjona rijeke Kolorado) a prvom u Evropi (oko 1300 metara). Rafting započinje sa mjesta koje se zove Brštanovica, i u narednih 18 kilometara do Šćepan Polja sa svojim bukovima i brzacima predstavlja najuzbudljiviji dio za rafting na rijeci Tari na cijelom njenom toku.

Veliki broj aktivnosti koje su u ponudi i domaćim i stranim turistima garantuju dobar turistički razvoj ovog kraja.

"U Plužinama je dosta popularan i “let” Zipline-om preko Pivskog jezera koji je ujedno i najduži u Crnoj Gori – 1450 metara. Krstarenje brodićima i čamcima po Pivskom jezeru i kupanje u kristalno čistoj vodi ovog najvećeg vještačkog jezera u Crnoj Gori (koje je inače najveći rezervoar pitke vode na Balkanu!) takođe je dosta popularno kod naših posjetilaca", kazali su iz PP Piva.

Ovaj kraj obiluje i prirodnim draguljima – ledničkim jezerima. Nezaobilazan dio posjete Pivi predstavlja i obilazak Trnovačkog i Stabanskog jezera,pravi mali raj za sve one istinske zaljubljenike u netaknutu prirodu.

"Veliki je broj i vidikovaca po cijeloj Pivi koje smo zadnjih godina opremili sa nadstrešnicama i stolovima i klupama za odmor do kojih gosti mogu da dođu sa svojim automobilima i sa kojih se pružaju nestvarni pogledi na okolinu", kazali su  iz PP Piva, koji je prvi proglašeni Park prirode u Crnoj Gori.

Park obiluje izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, izuzetnim bogatstvom flore i faune, koje su izuzetno primamljive gostima iz raznih krajeva svijeta, te iz PP Piva kako kažu, turistima savjetuju da odvoje makar 10 dana za boravak na ovom području kako bi uspjeli da posjete sve ljepote ovog dijela Crne Gore.

"Priroda nam je bila izuzetno blagonaklona kada nam je podarila ovoliko ljepote na ovako malom prostoru", kažu oni.

Kako dodaju, u poslednje dvije godine turistička ponuda opštine Plužine dodatno je unaprijeđena.

"Izdvajamo valorizaciju u turističke svrhe pećine Đokova ledenica koja se nalazi u blizini sela Polja Pejovića (obezbijeđena užadima, nabavljena oprema – kacige i čeone lampe za bezbijedan boravak posjetilaca); za ljubitelje free climbing-a smo instalirali stijenu za slobodno penjanje koja se nalazi u blizini velikog mosta na Pivskom jezeru i nabavili smo opremu za ovu aktivnost; nabavili smo 10 kajaka jednosjeda i dvosjeda sa opremom za kajaking na Pivskom jezeru; nabavili smo i potuno novi kvad za našu službu nadzornika; napravili smo vidikovce sa klupama i stolicama koji služe za posmatranje divljih životinja i ptica; markirali smo i obogatili parkovskim mobilijarom i info tablama prvu stazu zdravlja kod nas na prostoru Trse, Milogore i Nedajnog...", navode iz PP Piva.

Za ljetnju sezonu najavljuju veliki broj događaja koji će upotpuniti turistički kalendar.

"U narednom periodu u saradnji sa opštinom Plužine organizovaćemo sledeće aktivnosti i događaje: kajašku regatu na Pivskom jezeru, pjesničke večeri, turnire u futsalu i basketu, koncert 'Pivska priča' (koja je nastavak od prošle godine), planinarske uspone na najatraktivnije vrhove u Pivi, festivali folklora i izvornog pjevanja, međunarodna slikarska kolonija", kazali su oni u razgovoru za Portal RTCG.

Vjeruju da će turistrička sezona biti u rangu rekordne 2019. godine.

"Optimisti smo što se tiče posjetilaca i nadamo se da će biti u rangu 2019.godine, koja je bila rekordna po broju posjetilaca. Sigurno da nam problem predstavlja sukob između Rusije i Ukrajine i nedolazak turista sa ovih područja, iz razloga što je kod nas većina učesnika raftinga na Tari dolazilo upravo iz ovih zemalja. Ali se ipak nadamo da će se ovaj broj nadoknaditi sa gostima iz drugih zemalja", poručili su iz PP Piva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније