Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić ]

03. 02. 2023. 07:08 >> 17:27

TRAŽE RJEŠENjE

Beranski rudnik bez struje tri mjeseca, podzemne vode prijete jami

Rudnik uglja u Beranama već skoro tri mjeseca je bez struje zbog kvara na staroj trafostanici, zbog čega je jama ugrožena podzemnim vodama. Portalu RTCG to je potvrdio direktor Rudnika, Nikola Šćekić, koji je kazao da se vode pregovori sa CEDIS-om u pravcu pronalaženja novog rješenja za napajanje Rudnika uglja sa druge trafostanice.

„Na staroj trafostanici, sa koje smo se do sada napajali, desila se neka havarija, možda i zbog krađe djelova, i elektroenergetski inspektor je stavio zabran na njenu upotrebu. Sada pokušavamo da obezbijedimo napajanje sa druge strafostanice na Rudešu, 35-10, ali to nekako ide sporo zbog toga što nam je račun u blokadi“, kazao je Šćekić.

On je objasnio da to znači da se Rudnik uglja našao u istoj situaciji kao prije godinu i po, kada je takođe bio bez struje, odnosno da se jama puni vodom iz podzemnih izvora i da se lagano potapa.

„Pumpno postrojenje za ispumpavanje podzemnih voda ne radi. Voda je dostigla kritični nivo, u to sam se danas uvjerio“, rekao je Šćekić.

On je zbog toga apelovao na sve koji mogu da pomognu da se ovaj problem prevaziđe i jama Petnjik sačuva.

„Ova situacija nas je potpuno omala u svim aktovnostima koje smo vodili oko moguće prodaje rudnika ili dovođenja investitora. Mi trenutno obezbjeđujemo i površinska postrojenja, jer i tamo ima problema zbog nestanka struje. Moramo ovo brzo riješiti ako mislimo dobro ovom rudniku“, rekao je Šćekić.

Rudnik uglja Berane našao se, tako, u neočekivanoj ponovo u ozbiljnoj krizi upravo u momentu kada je potražnja za energentima povećala šansu za njegovo aktiviranje.

Jedini preživjeli privredni kolektiv iz nekadašnje industrijske zone Rudeš u Beranama, Rudnik uglja, kroz proces tranzicije promijenio je dosta vlasnika. Početkom 2014. godine od grčkog biznismena Petrosa Statisa kupio ga je “Metalfer” iz Sremske Mitrovice.    

„Metalfer“ je krenuo ambiciozno i već poslije treće godine od početka privatizacije našao se na vrhumcu poslovanja, kada su imali tri smjene i 157 radnika. Tadašnji menadžment je čak najavljivao upošljavanje još stotinu radnika i proširenje proizvodnje.

A onda je u aprilu 2019. godine došlo do prekida proizvodnje i priče o tome kako vlasnici iz Srbije više ne mogu da pokrivaju gubitke koje rudnik pravi. Od tada se vode pregovori da se nađe model da se rudniku pomogne da radi bez gubitaka i da se pokrene proizvodnja.

Za to je, kako objašnjavaju iz rudnika, bilo potrebno samo da im dotiraju prevoz iskopanog uglja od Berana do Termolektrane u Pljevljima.

U ljeto 2021. godine to je obećao i tadašnji  premijer Zdravko Krivokapić koji je kazao da će Rudnik u Beranama raditi onoliko koliko i Termoelektrana u Pljevljima. Obećao je ponovno zapošljavanje stotinu dvadeset rudara rudara, ili četiristo zbrinutih porodica u reprolancu, u siromašnim Beranama. 

Samo petanaest dana nakon toga, međutim, u strašnom nevremenu koje je zahvatilo sjever Crne Gore, oštećen je dalekovod kojim se napaja beranski rudnik i prekinute su sve aktivnosti na održavanju jame.

I tada je vođena duga borba za spašavanje jame Petnjik od podzemnih voda. Tada je u posljednjem momentu i uz veliko zalaganje radnika CEDIS-a dalekovod osposobljen, a ispumpavanje vode je trajalo dugo nakon toga.

Sada se problem sa strujom ponovio zbog kvara na staroj trafostanici, za koji postoje sumnje da je izavan krađom elemenata.

Direktor Rudnika uglja vjeruje da se i ovog puta jama može spasiti, ako se brzo riješi napajanje strujom.

“Samo da obezbijedimo struju, i opet ćemo manuelno, kao i prvi put, izbacivati vodu, dok ne popravimo pumpno postrojenje u jami, koje je sada već pod vodom”, kazao je Šćekić. 

Rudnik uglja za Berane ima posebnu vrijednost, jer osim što je u jednom trenutku zapošljavao stotinu i pedeset radnika, za njega je u reprolancu bilo vezano još dvadeset manjih firmi i njihovih zaposlenih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније