Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Saša Bezarević, Radio Crne Gore ]

21. 03. 2023. 15:09   >>  15:09

PODACI AGENCIJE

Vazduh u Pljevljima i u februaru bio loš

Vazduh u Pljevljima, u februaru, bio je veoma lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Vazduh u Pljevljima, u februaru, bio je veoma lošeg kvaliteta, podaci su iz redovnog mjesečnog izvještaja koji objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine.

Čak 24 februarska dana koncentarcija praškastih, PM 10 čestica bila je iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru vazduha, pokazuju rezultati mjerne stanice smještene u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Prema standardima, pomenuta granica ne bi smjela da se prekorači više od 35 puta godišnje, što znači da je, zajedno sa 17 dana u januaru, to učinjeno već tokom prva dva ovogodišnja mjeseca. Na kvalitet vazduha najviše negativnog uticaja ima intenzivan rad glavne gradske kotlarnice i preko četiri hiljade individualnih ložišta koja kao gorivo koriste ugalj, a tu su i veliki industrijski i energetski objekti, poput Rudnika uglja i Termoelektrane. Stoga je jasno zašto stanovnici Pljevalja s nestrpljenjem čekaju da se konačno realizuje najvažniji ekološki projekat za najzagađeniji crnogorski grad - toplifikacija.

Određene aktivnosti na tom zahtjevnom poslu su počele, a moglo bi biti okončane kada se privede kraju ekološka rekonstrukcija Termoelektrane.

Što se tiče ostalih zagađujućih materija, sve dnevne srednje izmjerene vrijednosti sumpor i azot dioksida i ugljen monoksida, u februaru su uglavnom bile ispod propisanih graničnih vrijednosti. Takođe, u suspendovanim PM 10 česticama nije registrovano ni povećano prisustvo otrovnih materija kao što su olovo, kadmiijum, arsen ili nikl.

Izuzetno loš kvalitet vazduha u Pljevljima, decenijama je karakterističan za zimski period i dugotrajnu sezonu grijanja, pa se slični rezultati mogu očekivati i kada Agencija za zaštitu životne sredine objavi i martovski izvještaj, dok su prvi ozbiljniji znaci poboljšanja mogući u izvještaju za april.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније