Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2013. 14:08 >> 14:08

UNIVERZITET

Lojpur: Ukidanje programa privremeno

Odluke o obustavljanju upisa na pojedinim studijskim programima mogu biti samo pivremene i moraju uvažiti stranu ponude i tražnje u specifičnim tržišnim okolnostima, poručio je prorektor Univerziteta Crne Gore Anđelko Lojpur.

Upravni odbor UCG nedavno je podržao predlog Senata te institucije da u narednoj studijskoj godini ne upisuje brucoše na Pravnom fakultetu odjeljenja u Bijelom Polju i na studijskim programima Psihologija, Njemački jezik i Italijanski jezik na Filozofskom fakultetu.

Lojpur je, upitan o strategiji osnivanja i organizovanja univerzitetskih jedinica, s obzirom na to da su neki od programa relativno mladi, a da sa Univerziteta već stižu preporuke da ih treba ugasiti, kazao da je potrebno imati u vidu najmanje dvije stvari.

U Crnoj Gori je, kako je naveo, uspostavljena dosta razuđena institucionalna infrastruktura koja nedvosmisleno, ako se dosljedno poštuje, ne ostavlja mnogo prostora za samovolju i proizvoljnost.

S druge strane, saopštio je Lojpur, treba imati u vidu da je upisna politika UCG omeđena priličito jasnim regulama i da je u kontinuitetu predmet pažnje relevantnih organa Univerziteta.

“Po svom karakteru ista se zasniva na dva ključna principa koji upućuju na karakter susretnog planiranja, odnosno “top down” pristupa gdje se na nivou Univerziteta daju osnovne smjernice i sumiraju konačni predlozi pojedinih univerzitetskih jednica, a istovremeno, s druge strane, egzistira princip “botom-up”, na način što univerzitetske jedinice vođene svojim spoznajama i procjenama o stanju na tržištu rada upućuju inicijalne predloge prema Univerzitetu”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, pojedini fakulteti su bliže zahtjevima tržišta rada, oni u tom smislu osmišljavaju svoju ponudu, vlastitom promocijom u okruženju pokušavaju da je učine što prijemčivijom i razuđenijom, vodeći računa o tendencijama koje se prate na dugi rok.

“Na kraju, uz valjano obrazloženje predlog konačnog broja kandidata za upis od UCG se prosleđuje Vladi, koja može da potvrdi ili preinači našu odluku, kao što je to bio slučaj i prošle školske godine kada je Vlada svojom odlukom uticala na povećanje broja upisnih mjesta na pojedinim studijskim programima kao što su arhitektura, građevina, preinačila našu odluku u pogledu farmacije gdje smo tražili da se privremeno obustavi upis, neke druge studijske programe do daljnjeg ostavila u “životu” jer su već ranije bili prepoznatljivi dosta uvjerljivi znaci tržišnog zasićenja i slično”, rekao je Lojpur.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније