Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

06. 04. 2016. 13:17 >> 13:01

OMBUDSMAN UPOZORAVA

Riješiti napade na advokate

Crnogorskim advokatima mora biti obezbijeđeno da nesmetano obavljaju svoju dužnost, bez pritiska i straha za život, ocijenjeno je iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

„Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje napad na advokata Lazara Akovića i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ovog ali i ranijih napada na advokate i njihovu imovinu“, kaže se u reagovanju Institucije Zaštitnika.

Kako se dodaje, napadi na one čiji je posao da pred zakonom štite druge i pomažu im da ostvare svoja prava i interese, kod građana mogu stvariti osjećaj nesigurnosti i straha i neophodno je da takvi slučajevi budu brzo i efikasno rasvijetljeni, kako bi se poslala poruka da se nijedan oblik nasilja neće tolerisati.

„Crnogorskim advokatima mora se obezbijediti da nesmetano obavljaju svoju dužnost, bez pritiska i straha za svoj život, život svojih porodica i imovinu. Jedino pod tim okolnostima mogu dati efikasan doprinos unaprjeđenju vladavine prava i zaštiti prava i sloboda drugih građana“, kaže se u saopštenju.

Zaštitniku se pismom obratio predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, koji je, kako je saopšteno, prenio najoštriji protest i nezadovoljstvo svojih kolega, povodom posljednjeg u nizu napada na advokate.

„Zaštitnik dijeli zabrinutost predstavnika advokatske profesije i poziva na hitnu reakciju nadležnih kako se ovakvi neprihvatljivi događaji ne bi ponovili. Očekujemo da će državni organi u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mjere i radnje kako bi se advokati bez pritiska i straha bavili svojom profesijom“, kaže se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika ponovo su ukazali da je neophodno procesuirati i sve ranije napade.

„Kako na advokate, tako i na novinare i druge osobe koje obavljaju profesije od javnog značaja, u cilju obezbjeđivanja njihove adekvtne zaštite i sigurnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније