Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 05. 2016. 19:21 >> 19:03
2

NA SJEVERU

Nastavak kampanje "Svi u vrtić"

U više gradova na sjeveru Crne Gore, u okviru kampanje „Svi u vrtić“, u četvrtak će biti organizovani umjetnički i obrazovni događaji za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, kako bi se povećao upis u predškolsko obrazovanje.

 

Kampanju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete.

Programi će, kako je saopšteno iz podgoričke kancelarije UNICEF-a, biti organizovani u centru Pljevalja, Žabljaka, Šavnika i Plužina.

„Kampanja se nastavlja već idućeg dana, 27. maja, kada će u centru Mojkovca i Kolašina biti organizovani novi umjetnički i obrazovni događaji za djecu i građane“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će u četvrtak djeca i građani Pljevalja i Žabljaka uživati u predstavi putujućeg pozorišta „Svi u vrtić“.

U pitanju je, kako je pojašnjeno, autorski projekat koji potpisuje profesorica sa Fakulteta dramskih umjetnosti Sanja Garić, a predstavu izvode studenti Fakulteta dramskih umjetnosti i crnogorski glumci Branka Stanić, Slavko Kalezić, Katarina Krek, Kristina Stevovic, Karmen Bardak, Filip Đuretić i Maja Stojanović.

„Istovremeno, djeca i građani Šavnika i Plužina uživaće u plesnom performansu balerina iz škole „Vasa Pavić“ koje vodi profesorica Viktorija Strugar“, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili organizatori, u petak će djeca, roditelji i građani Kolašina i Mojkovca uživati u muzici koju će svirati džez orkestar muzičke škole „Vasa Pavić“, kojeg vode profesori Milorad Šule Jovović i Enes Tahirović.

„U svim gradovima će lokalni vrtići, u saradnji sa NVO Pedagoški centar i Filozofskim fakultetom – Odsjekom za predškolsko obrazovanje, organizovati vrtić na otvorenom, kako bi se djeca i roditelji upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima koje je karakteristično za vrtić i zainteresovali za upis u predškolsko obrazovanje“, kaže se u saopštenju.

Organizatori podsjećaju da podaci o upisu djece u vrtiće u Crnoj Gori pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru Crne Gore, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece.

Istraživanje sprovedeno ove godine među roditeljima djece predškolskog uzrasta koja ne idu u vrtić, a žive u ovim sjevernim opštinama, pokazuje da najmanji broj te djece kod kuće ima dječje knjige u kojima su razne, naučne teme obrađene za njihov uzrast.

Svaki treći roditelj čije dijete ne ide u vrtić smatra da djeca treba da počnu da uče tek kad krenu u školu, a svaki četvrti kaže da nije informisan o vrtićima.

Tek 41 odsto tih roditelja se o predškolskom obrazovanju informiše traženjem informacija direktno u samom vrtiću.

Kampanja „Svi u vrtić“ nastoji da poveća broj roditelja koji će posjetiti vrtiće u Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Plužinama, Kolašinu i Mojkovcu da bi se bolje informisali o njihovom radu i upisali djecu.

UNICEF i Ministarstvo prosvjete su u martu 2015. godine pokrenuli kampanju "Svi u vrtić", u pet opština na sjeveru Crne Gore u kojima je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem najniži u državi - u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici.

„Prvi rezultati su obećavajući - 43 odsto roditelja u ovim opštinama je reklo da ih je kampanja lično podstakla da upišu svoju djecu u vrtić, dok se upis u vrtiće u ovim opštinama povećao do 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, kaže se u saopštenju.

Druga faza kampanje sprovodi se od 10. maja u sjevernim opštinama sa najnižim stopama upisa u vrtić – Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Plužinama, Kolašinu i Mojkovcu.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja za cjelokupan razvoj djeteta i povećanje stope upisa u predškolske ustanove u opštinama na sjeveru Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније