Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

26. 09. 2016. 19:27 >> 19:06
1

ZBOG ZEMLJIŠTA

Niklanovići tuže Crnu Goru

Advokatski tim familije Niklanović saopštio je da će zbog toga što je Opština Budva "bez i jednog dokumenta i rješenja prevela 50.000 kvadrata u Reževićima u opštinsku zemlju i prodala kiparskoj firmi", podnijeti tužbu protiv Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Tvrde da su povrijeđena prava zagarantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dvadeset i tri porodice iz bratstva Niklanović, koji su državljani SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, već deset godina vode spor pred crnogorskim sudovima za dokazivanje vlasništva nad zemljom u Reževićima koje im pripada više od 100 godina, saopštila je danas "Hristov consulting", ovlašćena PR i konsultantska kuća familije Niklanović.

"Sve smo pokušali vodeći se principima pravne sigurnosti koje bi država Crna Gora trebalo da nam obezbijedi. Iako smo državljani više zemalja, naša djedovina je u Crnoj Gori gdje smo očekivali vladavinu prava i jednakost", rekao je Vlado Niklanović, kaže se u saopštenju.

Pravni tim Niklanovića podnijeće tužbu protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što je i Ustavni sud Crne Gore odbacio žalbu oštećenih porodica zbog povrede ljudskih prava u paralelnom predmetu koji se vodi u vezi utvrđivanja ništavnosti ugovora o nepokretnosti, koji je opština Budva zaključila sa "Danebrook Limited" s Kipra 25. jula 2006, navedeno je u saopštenju.

Familija Niklanović je pokrenula postupak pred sudom u Kotoru koji je na osnovu izvedenih dokaza, tri puta ugovor između opštine Budva i "Danebrook Limited" sa Kipra, proglasio ništavnim. U junu 2014. godine Viši sud u Podgorici ukinuo je prvostepenu presudu i vratio na ponovno suđenje, da bi u januaru 2015. preinačio presudu suda u Kotoru, odbio tužbeni zahtev Niklanovića kao neosnovan i donio presudu u korist tuženih.

Niklanovići su nakon te presude pokušali da ostvare svoja prava i podnijeli su reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, Vrhovni sud donio je presudu u korist Opštine Budva i firme s Kipra, čime je, pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, okončan postupak na štetu tužilaca.

S obzirom da su iskoristili sva pravna sredstva u Crnoj Gori, familija Niklanović očekuje zaštitu svojih osnovnih prava od Evropskog suda u Strazburu, kao i drugih međunarodnih institucija, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније