Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 10. 2017. 12:55 >> 12:25

SIGURNIJI OTKUP

Pavino Polje i Tomaševo dobili stočne pijace

Mjesne zajednice Pavino Polje i Tomaševo u bjelopoljskoj opštini, nakon dvije decenije ponovo su dobile stočne pijace na kojima je počeo otkup sitne i krupne stoke. To su za sada jedina dva registrovana mjesta za legalnu prodaju stoke.

Domaćin Jakša Leković iatiče da više neće morati da jure stoku po okolnim šumarcima kako bi sačekali nekog od nakupca, među kojima ima i onih koji nerijetko od seljaka uzmu mukom stečenu stoku a onda jednostavno nestanu.

"Sada ćemo imati sigurnost u otkupu, nećemo više batrgati tamo i ovamo kako bi se sreli sa nakupcima. Imamo uređen prostor u kojem je stoka bezbjedna i dok čeka na red za mjerenje domaćini mogu da skoknu do naselja da se namire i vrate kući sa potrebnim namirnicama. Nadam se da će ovaj veoma korisan projekat zašivjet te da će iz nedjelje u nedjelju biti sve više grla", ističe Leković.

Dragan Fuštić takođe u stočnoj pijaci vidi olakšanje pa je već prvog dana otkupljivačima ponudio tri bika prosječne težine oko 500 kilograma.

"Veliku sam brigu skinuo sa vrata, trave za ispašu je sve manje pa su mi bikovi trošili poprilično hrane spremljene za zimu. Sada sve ide po planu, tako da mirnije čekam zimu", ističe Fuštić.

"Dosta nam znači što konačno posjedujemo vagu za mjerenje, ona će obezbijediti sigurnos pa se više neće krivati ni onima koji prodaju niti onima koji kupuju,sada će svi biti zadovoljni", procjenjuje Dragan Rovčanin iz obližnjeg sela Grab.

Danilo Vuković, jedan od menadžera kompanije Franca, kazao je Radiju Crne Gore da je inicijativa te kompanije rado prihvaćena od predstavnika mjesnih zajednica i brzo sprovedena u djelo.

"Sada će svakog petka u 8 sati otkupljivači uzimati stoku u Pavinom Polju, a u 11 sati u Tomaševu. U slučaju da ponuda bude izdašnija organizovaće se otkup i drugim danima", kaže Vuković.

Prva otupljena grla su dobrog kvaliteta, što je dobra najava nove saradnje kompanije i vraneških domaćina.

"Na njima je samo da stvore kvalitet, a o otkupu i plaćanju grla ne treba da brinu", obećao je otkupljivač iz kompanije Franca Rale Timotijević.

Domaćini imaju još jedno obećanje, ovog puta od Rajka Čabarkape kojem je povjereno mjerenje stoke. On kaže da će svako grlo biti izmjereno na vagi koja je izuzezno precizna, što je potvrdilo njeno skoro baždarenje, na osnovu kojeg je i dobila dozvolu za rad.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније