Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG [ Objavio: O.Z. ]

29. 12. 2017. 23:23 >> 22:54

SAVJET STRUČNJAKA

Kako da se djeca ponašaju s nepoznatima

Roditelji djece nekoliko osnovnih škola u Podgorici zabrinuti su jer je za sada nepoznati stariji čovjek, posljednjih nekoliko dana, uznemiravao djevojčice. Slučaj je prijavljen policiji, koja pokušava da pronadje tu osobu. Stručnjaci savjetuju roditelje da upozore djecu kako da se ponašaju kad im se približi nepoznata osoba.

Osoba koja je navodno uznemiravala učenice dvije podgoričke osnovne škole, u oba slučaja koristila je isti model ponašanja - u početku je navodno obećavala i nudila razne usluge, da bi se kasnije, prema svjedočenju roditelja, neprikladno obraćala djevojčicama.

U takvim slučajevima, "ne", "neću" i "ne želim", najvažnije su riječi koje dijete, koje trpi neki vid uznemiravanja, treba da izgovori, savjetuje psihoterapeutkinja iz Udruženja Roditelji, Darija Petović Bambur.

"Recći djeci da je to sasvim u redu i neupuštati se dalje u razgovore sa odraslim nepoznatim osobama, i naročito ne sa onima koji se ponašaju na sumnjiv način", istakla je Petović Bambur.

Ali, nije samo na roditeljima da zaštite djecu. U Udruženju Roditelji smatraju da školske službe rade ono što je u njihovoj moći, ali da im ipak treba pomoć policije.

"Prije svega, naš stav je da policija mora biti više uključena u ovakva dešavanja i uopšte po pitanju nasilja kada je o djeci i školama riječ. Ono što je naša ideja, a pokretali smo inicijative u tom smjeru, jeste da svaka škola ima policajca koji je zadužen za tu školu", navela je Petović Bambur.

Ona kaže da, iako niko od nas ne želi da živi u strahu, moramo biti svjesni da opasnosti postoje.

"Potrebno je naći granicu i balans, kako ne bi stalno bili u strahu i da iz tog straha prosto djeci ne ograničavamo kretanje ili ne dozvoljavamo da nauče kako se nositi sa životom. Da ne dođe do toga da su previše prepuštena sebi i zapravo neinformisana o tome kakva realnost jeste, a činjenica jeste da je mnogo opasnosti u savremenom svijetu", nagasila je psihoterapeutkinja iz Udruženja Roditelji.

O nemilim događajima uprava Osnovne škole "Radojica Perović" nije željela da priča, dok iz Uprave policije TVCG nezvanično saznaje da rade na utvrđivanju identiteta osobe koja je uznemiravala učenice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније