Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

05. 02. 2018. 10:10 >> 10:16
1

GA UPOZORAVA

Nema demokratije bez slobodnih medija

Iskrene i prave demokratije u jednoj zemlji ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija i određuje šta i koliko javnost ima pravo da zna, saopšteno je iz Građanske alijanse.

Građanska alijansa pozvala je sve aktere društva na aktivniji doprinos u zatvaranju poglavlja 23 i 24 i stvaranju uslova da u narednom talasu proširenja Evropske unije, koji se najavljuje za 2025, Crna Gora postane članica.

Kako su saopštili iz GA, ova godina biće opterećena izborima, što može biti opasnost da se ključni procesi zapostave, kako od Vlade, od koje se očekuju mjerljivi rezultati, tako i od medija koji će manje prostora dati ovim temama i kritičkom dijelu javnosti.

“Država još uvijek nije pokazala volju da se istinski suoči sa ratnom prošlošću, jer izostaje suštinska i proaktivna borba protiv nekažnjivosti za ratne zločine. Iako ohrabruje pokretanje novih istraga, posebno jer one do sada nijesu bile efikasne i nijesu vodile identifikaciji svih odgovornih, njihovom procesuiranju i kažnjavanju, zabrinjava to što je najveći broj njih i dalje u fazi izviđaja”, poručuju iz GA.

Kako poručuju iz GA pravosudni informatički sistem (PRIS) po izjavama samih sudija ne funkcioniše kvalitetno i brzo, posebno u sudovima na sjeveru, zbog loše internet veze pa je u ovom dijelu neophodno obezbijediti dodatna sredstva za nabavku informatičke i mrežne opreme.

GA upozorava i da kada je u pitanju sloboda izražavanja, imamo gotovo neznatne pomake.

“ASK je u odlukama o konfliktu interesa za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) i člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) bez kvalitetnog obrazloženja, a što je potvrdio i Upravni sud u jednom slučaju, pokazala da nema ujednačen kriterijum za pokretanje i utvrđivanje kršenja Zakona o javnim funkcionerima”, poručuju iz GA.

Na ovaj način, kako navode, Agencija je ugrozila svoj integritet, a koji je ključan dokaz nezavisnosti.

“Zabrinjavajuće je razrješavanje članova Savjeta RTCG-a i AEM-a putem glasanja većine u Skupštini, u čijem sastavu nema opozicije. Neprihvatljivo je da vladajuća partija i dalje nalazi mehanizme da utiče na uređivačku politiku Javnog servisa, ali i rad drugih elektronskih medija putem članova Savjeta AEM-a. Iskrene i prave demokratije u jednoj zemlji ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija i određuje šta i koliko javnost ima pravo da zna. Stoga u narednom periodu Vlada treba da pokaže istinsku spremnost i dozvoli medijima da bude kontrolor vlasti”, poručuju iz GA.

Građanska alijansa, navodi da će, i u naredne dvije godine, sve svoje kapacitete i aktivnosti usmjeriti ka doprinosu u stvaranju uslova za ispunjavanje mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније