Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

10. 03. 2018. 07:55 >> 07:52
2

CG TRŽIŠTE

Zbog uragana i suše banane skuplje

U prethodna tri mjeseca došlo je do značajnog poskupljenje banana na domaćem i regionalnom tržištu, a prema podacima trgovačkih lanaca nabavna cijena je porasla 50 odsto.

Kako piše Pobjeda, trenutno je na svjetskom tržištu banana nestašica, kakva se ne pamti, zbog elementarnih nepogoda i nestabilne političke situacije u zemljama koje su najveći proizvođači banana.

Na domaćem malorodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cijenu od 1,8 eura za kilogram, dok se u petak u maloprodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca mogla kupiti za 1,4 do 1,5 eura.

“Do skoka cijena banana došlo je neposredno poslije Nove godine. Glavni razlog su poplave kojima je pogođena centralna Amerika, čime su smanjene količine za izvoz sa tog tržišta”, kazali su podgoričkom listu iz kompanije Pop Frut, koja se bavi uvozom voća i povrća, kao i sazrijevanjem i prodajom banana.

Predstavnici te kompanije naveli su da je usljed rasta cijena banana došlo do neznatnog smanjenja prodaje na domaćem tržištu.

“Očekujemo da će se cijene zadržati na istom nivou bar još dvije sedmice”, rekli su iz Pop Fruta i dodali da su zemlja porijekla banana koje se nalaze na crnogorskom tržištu Ekvador, Meksiko, Kolumbija i Kostarika.

Iz kompanije Domaća trgovina, u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti, saopštili su da su bili primorani da, zbog rasta nabavne cijene banana, koriguju i maloprodajne cijene, ali ne u reciprocitetu koji su dobavljači formirali prema njima.

“Nastojali smo da što manje opteretimo potrošače kako bi banane imale što stabilniju cijenu bez velikih promjena. Sa posebnom pažnjom pratimo promjene u dijelu nabavnih cijena svih proizvoda i nastojimo da u što manjoj mjeri utiču na kreiranje naše prodajne politike kako bi održali stabilnost cijena”, kazali su predstavnici Domaće trgovine.

Prema njihovim procjenama, nabavne cijene tog voća porasle su 50 odsto u prethodna tri mjeseca.

“Zbog male cjenovne razlike, koju smo uspjeli da sačuvamo, nijesmo imali promjene u prodajnim rezultatima, što znači da je u našim marketima prodaja banana stabilna”, tvrde iz Domaće trgovine.

U Hondurasu su radnici jednog od najvećih uzgajivača banana bili u štrajku, a ni politička situacija u toj zemlji nije najmirnija. U Gvatemali je zbog zahlađenja, a u Kostariki zbog obilnih padavina došlo do zastoja u snabdijevanju, pa je zbog toga pojačana potražnja banana iz Ekvadora, zbog čega su i cijene više.

Iako se situacija na području srednje Amerike počela stabilizovati, očekuje se da će se uticaj tog poremećaja osjećati još sedmicama, što znači da će i cijene još neko vrijeme biti povišene.

Takođe na Filipinima, koja je drugi proizvođač banana na svijetu, uragan je poharao rod banana, dok je u Kolumbiji suša uticala na znatno smanjenje roda.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније