Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

24. 03. 2018. 12:40 >> 12:36
2

U CRNOJ GORI

Sve manje oboljelih od tuberkuloze

U Crnoj Gori se u posljednje tri godine bilježi manje od 100 slučajeva obolijevanja od tubrkuloze godišnje, što ukazuje na nisku stopu obolijevanja, saopštio je nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze, Stevan Lučić.

 

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se danas, sa ciljem da se podigne svijest o toj bolesti, koja predstavlja globalni zdravstveni problem.

Lučić je agenciji Mina kazao da u Crnoj Gori od tuberekuloze najčešće obolijevaju osobe srednje životne dobi, češće muškarci, ali da se taj broj smanjuje.

On je rekao da se tuberkuloza najčešće uspješno liječi, ali da jedan broj pacijenata i umire.

"Prošle godine je umrlo osam oboljelih od tuberkuloze", rekao je Lučić navodeći i da stopa smrtnosti ostaje niska.

Lučić je kazao da je tuberkuloza teško,potencijalno smtronosno zarazno oboljenje, a uzročnik te bolesti su bakterije iz grupe Mycobacterium tuberculosis complex(Kohov bacil).

On je objasnio da postoje plućni i vanplućni oblici aktivne tuberkuloze, pri čemu drugi može da se javi i kao komplikacija plućnog oblika.

Lučić je naveo da je izvor infekcije oboljeli od plućne tuberkuloze i da osobe koje se nalaze u kontaktu tokom dužeg vremena bivaju inficirane.

Prema njegovim riječima, samo manji broj inficiranih tokom života oboli od tuberkuloze.

"Ostali inficirani imaju latentnu tuberkulozu, kod koje nema ni simptoma ni znaka patološkog procesa pa je osoba „zdrava“. Ona se može otkriti imunološkim testovima (tuberkulinska proba i IGRA testovi)", rekao je Lučić dodajući da savremeni princip kontrole tuberkuloze obuhvata i liječenje latentne tuberkuloze.

On je ukazao da se tuberkuloza razvija sporo i da su najčešći simptomi plućne tuberkuloze produktivan kašalj, ponekad sa iskašljavanjem krvi, blago povišena temperatura, noćno preznojavanje, malaksalost, lako zamaranje, gubitak apetita i tjelesne težine.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније