Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 08. 2020. 13:02   >>  13:04

SVJETSKA BANKA ODOBRILA

Za regulaciju Lima i Grnčara 15 miliona eura

Svjetska banka krajem prošle sedmice odobrila je 15 miliona eura kreditnih sredstava za skori početak kapitalnih infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Realizacijom ovog projekta, Vlada Crne Gore će u Bijelom Polju, Beranama, Gusinju i Plavu riješiti višedecenijske probleme uzrokovane poplavama, zaštititi životnu sredinu i imovinu građana, a posebno poljoprivredno zemljište od trajnog gubitka.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, izgradnjom višenamjenskih obaloutvrda i uređenjem korita rijeka na području četiri opštine, značajno će se unaprijediti kvalitet života lokalnog stanovništva i otvoriti nova perspektiva razvoja ovih opština, zasnovana na poljoprivrednim i turističkim potencijalima.

Do kraja avgusta očekuje se raspisivanje međunarodnog tendera za izvođenje radova na izgradnji obaloutvrda na Grnčaru i Limu, u skladu sa procedurama SB.

"Projektom je predviđeno da se na teritoriji Bijelog Polja uredi lijeva obala Lima, na potezu od vatrogasnog doma do ulice Limske, u dužini 607,8 metara i procijenjene vrijednosti 1,6 miliona eura. U Beranama regulacija rijeke Lim na lokaciji Berane - Urbana zona, ukupne dužine 1,6 km, procijenjene vrijednosti 2,5 miliona eura. U Plavu regulacija rijeke Lim, ukupne dužine 1,4 km, nizvodno od Plavskog mosta, procijenjene vrijednosti investicije od 1,2 miliona eura i u Gusinju regulaciju rijeke Grnčar, od Ade do granice sa Republikom Albanijom, ukupne dužine 5,5 km, procijenjene vrijednosti 6,7 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Izgrađene obaloutvrde na Limu i Grnčaru, kako dodaju, biće multifunkcionalne.

"Osim što će štititi od poplava koje izazivaju ove bujične rijeke, biće i moderno uređene šetališne zone koje će građanima i turistima omogućiti prijatan boravak i rekreaciju uz rijeke. U Bijelom Polju, kao dodatni efekat projekta, stvoriće se uslovi za izgradnju gradskog kolektora. U Gusinju će se zaštiti od devastacije plodno zemljište i omogućiti njegovo korišćenje u funkciji razvoja ovog kraja i proširenja poljoprivrednih domaćinstava, bez brige o mogućoj devastaciji od poplava. U Plavu će se zaštiti dalja degradacija riječnog korita, zaštiti domaćinstva, zemljište i Brezojevičko groblje, a takođe urediti i plaže. U Beranama će zaštiti domaćinstva od poplava, mostovi od dalje degradacije i omogućiti efikasnije korišćenje prostora, sa napomenom da se projekti uklapaju takođe sa izgradnjom nove saobraćajnice u ovom gradu", navode u Ministarstvu.

Projekat Regulacije Lima i Grnčara dio je Programa Svjetske banke Sava-Drina Koridor koji predstavlja jednu od najvećih regionalnih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama.

Osim regulacije Lima i Grnčara u četiri opštine, projektom su predviđeni i infrastrukturni radovi za razvoj ruralne vodovodne infrastrukture u Andrijevici, u koje će biti uloženo 150 hiljada eura.

Takođe, 100 hiljada eura biće uloženo na područje Nikšića, za unaprijeđenje sistema vodosnabdijevanja Grahova i zaštitu od požara kroz višenamjensko korišećenje voda.
Kroz ovaj projekat biće pripremljena dokumentacija i za regulaciju vodotoka Lima i Tare, na prioritetnim dionicama na područjima opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin, u dužini od 12 kilometara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније