Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 05. 2021. 16:42 >> 17:03
3

SIMOVIĆ

"Nikšiću su potrebni novi iskoraci i pobjede"

Našem Nikšiću su potrebni novi iskoraci i nove pobjede na brojnim poljima, na ekonomskom planu, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, sportskom, a posebno na planu očuvanja građanskog duha, zajedništva, solidarnosti, antifašističkih tekovina kao temelja moderne Crne Gore i evropske perspektive kao najbolje garancije kvalitetnijeg života i u Nikšiću i u Crnoj Gori, poručio je bivši predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović.

Simović je čestitao novoizabranom predsjedniku opštine i predsjedniku Skupštine Opštine Nikšić sa željom da rade za dobro svih građana Nikšića.

Istakao je da je ponosan što je bio predsjednik Opštine Nikšić.

"I danas nakon pola godine imam osjećaj ponosa zbog datog povjerenja i prilike da budem predsjednik opštine Nikšić. Uvijek sam stizao da obnovim sebe u Nikšiću. Radom, porodičnim obavezama, uspomenama iz mladosti i potrebom sretanja sa nikšićkim drugovima", kazao je on.

Ovoga puta je, kako ističe, imao obavezu, odgovornost, potrebu i emociju da za kratko vrijeme što više uradi za dobro svih građana u Nikšiću.

"I to u vremenu kada se sa brojnih adresa kroz neskrivenu najavljenu bitku za Nikšić htjela ugasiti luča Nikšića, koji je bio uzdanica – građanske, evropske, sekularne i antifašističke Crne Gore. Urađeno u proteklih pola godine bilo je utemeljeno u iskoracima lokalne samouprave u prethodnih osam godina", poručio je Simović.

Naglasio je da su posebnu pažnju posvetili potrebi da se ojača osjećaj solidarnosti, da se razumiju ljudski izazovi koji su brojni, a posebno u uslovima pandemije koja je donijela velike i zdravstvene i ekonomsko-socijalne probleme.

"Obavio sam razgovor sa preko 1000 naših sugrađana – na terenu ili u Opštini. Pokrenut je širok dijalog sa predstavnicima privrede, poslenicima kulture, sportistima, mladim ljudima, penzionerima, zdravstvenim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, civilnim sektorom", navodi Simović.

Podsjetio je na na ključne aktivnosti koje su realizovane u proteklih pola godine.

"U gradskom, prigradskom i ruralnom području asfaltirali smo 28,2 km puteva. Završili smo nasipanje 133,5 km puteva na ruralnom području, uključujući i brojne katune. Izgrađeno je 1300 m2 trotoara. Značajno je rekonstruisana, modernizovana i proširena javna rasvjeta. Poboljšana je i bezbjednost u saobraćaju kroz postavljanje brojnih usporivača brzine (dužine 300 m), vertikalne signalizacije... Rekonstruisani su brojni postojeći vodovodi i proširena kanalizaciona mreža. Rekonstruisali smo Gradsku kapelu. Oživjeli nikšićku pijacu. Rekonstruisali smo Spomen-dom na Bogetićima. Odmakli su radovi na obnovi seoske škole u Mioljem polju.
Obnovljeni su brojni domovi po mjesnim zajednicama. Donijeli smo odluku sa brojnim mjerama podrške građanima i privrednim subjektima u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa sa fiskalnim efektom od 2 400 000 eura", naglasio je Simović.

Takođe, istakao je da su donijeli agrobudžet od 636 000 eura i da su već isplaćene premije za tri mjeseca ove godine.

"Već smo dodijelili 36 vaučera za mlade bračne parove, samohrane roditelje,.. za povoljno rješavanje stambenih pitanja u okviru projekta „Nikšić je moja adresa“. Pokrenuli smo projekat za mlade „Krenimo zajedno“ i obezbjedili podršku za realizaciju kreativnih i održivih ideja. Nastavili smo sa podrškom u zapošljavanju 42 visokoškolca. Već je isplaćena podrška u okviru projekta podrške ženskog preduzetništva u iznosu od 40 000 eura. Isplaćena je podrška za 160 novorođenčadi. Isplaćeno je 160 jednokratnih socijalnih novčanih pomoći. Obezbijeđena je podrška za NVO u iznosu od 50 000 eura i već je pristiglo 29 zahtjeva. Poštujući napor i ljudski odnos brojnih zaposlenih, bolnici Nikšić je odobrena donacija od 30 000 eura, a Domu zdravlja 10 000 eura. Pokrenuli smo dijalog sa udruženjem penzionera i sindikatom zdravstva za obezbjeđenje potrebnih placeva uz oslobađanje komunalija za izgradnju stanova.

Poručio je da su proširili obuhvat sportskih klubova sa podrškom. Na javnom konkursu su, kako kaže, 43 kluba dobila sredstva.

"Obezbijedili smo 200 000 eura za rekonstrukciju Sportskog centra (parket, mobilijar, energetska efikasnost). Izgradili smo sportske poligone i dječija igrališta. Dali smo podršku za očuvanje programa geronto domaćica. Vatrogasci su opremljeni sa novim specijalizovanim odijelima, zimskim sankama, terenskim vozilom, radi se na idejnom projektu za vatrogasni dom. Realizovane su brojne programske aktivnosti: Zahumlja, Pozorišta, Narodne biblioteke „Njegoš“ – koja ovih dana obilježava 140 godina rada, kao i Muzeja i galerija", navodi Simović.

Stanje na računu Opštine na današnji dan je, ističe, 1 500.000 eura.

"Energija za dostizanje tih ciljeva je upravo probuđena u Nikšiću objedinjavanjem svih proevropskih snaga uz građanski aktivizam", zaključio je Simović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније