Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac TVCG

12. 06. 2021. 20:38 >> 20:55
2

BIJELO POLJE

Busarski mali raj marljivog Ferida

Da je na sjeveru države mnogo mjesta koja se mogu urediti i uz dobru volju učiniti atraktivnim za posjetioce svojim primjerom potvrđuje Ferid Hasanagić iz Srđevca kod Bijelog Polja. Trud i elan bili su dovoljni marljivom čovjeku da svojim rukama u netaknutoj prirodi izgradi eko naselje.

U Busarskom malom raju, naselju podignutom na dvadesetak kilometara od Bijelog Polja, u srcu šume u kojoj se prepliću bukova, borova i grabova stabla, podignute su brvnare. Svojim rukama gradio ih je Ferid Hasanagić, bajker i zaljubljenik u prirodu. Tako je svoje selo Srđevac učinio i ljepšim i poznatijim.

Skrovito mjesto je već tri godine utočište za Ferida i njegove prijatelje koji se okupljaju oko otvorenog ognjišta i čistog vazduha. Brvnare su nicale spontano, a građu je dopremao i obrađivao bez ičije pomoći. U oazu mira i spokoja uložio je veliku ljubav.

Iako je namjeravao da naselje u šumi čuva samo za sebe i svoje bližnje, prijatelji su dijelili fotografije, pa se pročulo za Busarski mali raj. Sve češće Ferida posjećuju gosti koji porodično ili u grupama dolaze na izlet. Takvo interesovanje motiviše vlasnika da razvija seoski turizam od koga bi i on i mještani Srđevca imali koristi.

U naselju koje je Ferid prvobitno osmislio i gradio za sebe može se uživati u brojnim sadržajima.

Napravljene su šetačke staze, ima uslova za razvoj brojnih rekreativnih sadržaja.

Ideja za razvoj neobičnog seoskog naselja ima na pretek. Ono što marljivom i kreativnom čovjeku nedostaje jeste razumijevanje i podrška okoline. U razgovoru otkriva da su i mještani i poznanici smatrali da je to zaludan posao. Kako mali raj, međutim, postaje mjesto za divljenje, tako i Ferid ne posustaje i sa velikim elanom nastavlja da živi i stvara u netaknutoj prirodi do koje se lako i brzo dolazi i gdje su svakom gostu vrata otvorena.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније