Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 08. 2021. 13:48   >>  19:52 23

NA CIJEVNI

Otvoren novi granični prelaz sa Albanijom

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama otvorili su zajednički granični prelaz, Zatrijebačka Cijevna – Grabon između Crne Gore i Republike Albanije uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ovaj granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Republika Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Republike Albanije.

Radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura.

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza sa Republikom Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države.

Krivokapić: Potvrda jačanja dobrosusjedskih odnosa

Premijer Krivokapić je saopštio da je ovo drugi zajednički granični prelaz sa Albanijom.

“Zajednički, jer postoji povjerenje i prijateljstvo, a najvažnije je što građani ne gube vrijeme i da se ne nerviraju zbog čekanja. Ovo je dokaz da ruka prijateljstva oslikava odnos između dva naroda”, naveo je Krivokapić i dodao da je i ovaj projekat dokaz da nam je EU jedini pravi izbor.

“Ovo je i potvrda jačanja dobrosusjedskih odnosa, veza, naših mogućnosti i valorizacija svega onoga što imamo u pograničnom predjelu. Ovo je dokaz da zajedno možemo mnogo i da jedni bez drugih ne možemo, jedni sa drugima treba da mijenjamo ovaj svijet”, zaključio je Krivokapić.

Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Republikom Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

"Vlada posebnu zahvalnost duguje Evropskoj uniji na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države", saopšteno je iz Vlade.

Rama je poručio da se moraju ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi. 

"Danas je divan dan zato što pada još jedan zid između Crne Gore i Albanije. Ovo je divan dan zbog toga što se otvara ovaj granični prelaz koji će omogućiti bolje povezivanje građana. Međutim, nije dovoljna samo izgradnja infrastrukture, već moramo ukloniti sve barijere i podstaći nesmetan protok ljudi", kazao je Rama.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, v.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin, v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Albanije, Bledi Cuci, ambasador Republike Albanije u Crnoj Gori Ridi Kurtezi, direktor albanske policije Ardi Veliu, kao i generalni direktor za carine Genti Gazheli.

"Prisustvo premijera pokazuje koliko je ovaj projekat važan za dvije zemlje i građane, Evropska unija je veoma srećna što je dio toga. Najbolji projekti EU su oni u kojima vidimo trenutne, konkretne dobiti za ljude. Ovaj dodatni granični prelaz povećaće mogućnosti kontakata između stanovništva dvije zemlje. Evropska unije je doprinijela sa skoro pola miliona eura u njegovoj izgradnji kroz naš „prekogranični program“ između Crne Gore i Albanije", naveo je Herman Špic, otpravnik poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Poručio je da će Evropska unija nastaviti da podržava sigurnije i efikasnije željezničke i drumske granice u regionu , posebno kroz agendu povezanosti EU za Zapadni Balkan.

TV prilog: Dijana Drašković, RTCG 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније