Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 08. 2021. 16:22 >> 16:26
2

PREMIJER POSJETIO DANILOVGRAD

Zaustaviti devastaciju i zagađenje resursa

Opština Danilovgrad posjeduje sve potrebne preduslove za proizvodnju i eko - kvalitetne hrane i energije iz obnovljivih izvora, ali da bi se to desilo, težište naše priče u ovom trenutku mora biti na zaustavljanju devastacije i zagađenju naših resursa, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je danas boravio u radnoj posjeti Opštini Danilovgard, zajedno sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, gdje su ih dočekali predsjednica Opštine Zorica Kovačević, predsjednik Skupštine opštine Zoran Bošković i potpredsjednica Opštine Nataša Milonjić Drašković.

"Premijer Krivokapić, pozdravljajući predstavnike lokalne samouprave u ime Vlade čiji je isključivi cilj da radi u interesu svih građana Crne Gore, istakao je da danilovgradska opština, iako srednje veličine, svojim položajem, hidro - solarnim i poljoprivrednim potencijalom, te duhovnim i kulturnim nasljeđem, predstavlja bogatstvo koje u budućem periodu, u duhu ekopolitike, mora na najfunkcionalniji način iskoristiti sve svoje prednosti i biti zaista najbolji primjer cijeloj crnogorskoj privredi", saopšteno je iz Vlade.

Premijer je istakao da aktuelna Vlada, za svog mandata, želi da podstakne ekološki održiva privredna rješenja i projekte koji se baziraju na prirodnom okruženju, socijalnoj pravdi i inkluzivnosti, "na vrijednostima koje su uveliko zaživjele u društvu u kom želimo istinski da participiramo".

"Opština Danilovgrad posjeduje sve potrebne preduslove za proizvodnju i eko - kvalitetne hrane i energije iz obnovljivih izvora, ali da bi se to desilo, težište naše priče u ovom trenutku mora biti na zaustavljanju devastacije i zagađenju naših resursa", rekao je Krivokapić.

Premijer je kazao da ga raduje veliko pregalaštvo koje zatiče na poslovima putne infrastrukture u okviru danilovgradske opštine, što će zasigurno ohrabrujuće djelovati na buduće investitore, kao i da shvata izazove sa kojima se lokalna vlast susreće u pogledu eksproprijacije i katastarskih problema.

"Vjerski turizam je, možemo reći, već dobio svoje osnovne obrise, ali, s obzirom na ono što ova opština posjeduje, potrebno je uložiti dodatne napore, bolje publikovati, mapirati i istaći sve značajne duhovne, kulturne, arheološke i istorijske lokalitete i gostima ponuditi dodatne, prikladne propratne sadržaje. Imajući u vidu živopisni tok rijeke Zete i planinsko njeno okruženje, ogroman je i neiskorišćen potencijal cijelog bjelopavlićkog kraja kada je u pitanju eko, seoski i vjerski turizam", kazao je Krivokapić.

Premijer Krivokapić, posebno se osvrnuo na projekat “Izgradnja infrastrukture u opštini Danilovgrad”, za koji je još 8.decembra 2010. godine potpisan Ugovor o kreditu između države Crne Gore i EBRD u iznosu od 5.350.000 eura. U okviru ovog Projekta realizovana su dva segmenta, dok su preostala dva još na čekanju i u toku je revizija projektne dokumentacije, a rok raspoloživosti sredstava EBRD kredita iz kojih se finansira ovaj projekat je istekao 31.01.2021. godine. Riječ je o Rehabilitaciji postojeće i izgradnja nove kanalizacione mreže i izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. S obzirom da je određeni broj građana izrazio neslaganje sa izborom lokacije na kojoj je planirana izgradnja PPOV, premijer je obećao dodatnu angažovanost Vlade i resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako bi se novonastala situacije razriješila u korist svih građana Danilovgrada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević upoznala je premijera i njegove saradnike sa postignućima lokalne uprave koja se ogledaju u unaprijeđenom poslovnom ambijentu, formiranju biznis zona i ukidanju taksi, kako bi afirmisali rad malih i srednjih preduzeća.

"Danilovgrad je opština koja ima ogromnu perspektivu razvoja, koja je donijela sve urbanističke planove, koja je unaprijedila poslovni ambijent, jedna je opština koja je dobila međunarodnu nagradu i iz godine u godinu bilježi sve veći broj novih investitora. Putna povezanost na kojoj se radi ohrabruje i nove investitore. Napravili smo olakšice za plaćanje komunalija, ukinuli takse po preporukama Vlade i mnoge kompanije žele da zasnuju biznis u našoj opštini. Stopa nezaposlenosti u opštini, uvijek je bila ispod državnog prosjeka", istakla je Kovačević.

Ona je istakla da je strateška privredna grana opštine poljoprivreda, ali i eksploatacija kamena i vjerski turizam, te da sve više investitora danilovgradsku opštinu doživljava kao prostor koji je zahvalan za izgradnju elitnih naselja. Kao reprezentativan, predsjednica je izdvojila primjer turskog investitora.

"Iako je rijeka Zeta Park prirode, imamo problem oko ekološkog zagađenja koje je pruzrokovano kako neriješenom kanalizacionom infrastrukturom, tako i radom pojedinih privrednih subjekata koji moraju u što skorijem vremenskom periodu prilagoditi svoja postrojenja ekološkim standardima, a što je potrebno propratiti agilnošću nadležnih inspekcijskih organa koji nijesu u nadležnosti opštine. Inspekcijske službe se moraju angažovanije uključiti u zaštitu rijeke Zete", rekla je Kovačević.

Ona je, kao je saopšteno, premijera Krivokapića upoznala sa problemima sa kojima su se suočili korisnici sredstava iz agrobudžeta, kako u pogledu održavanja seoskih puteva, tako i ulaganja u seoske vodovode, da još uvijek nemaju potpunu informaciju o visini novčane podrške na koju mogu računati od Ministarstva poljoprivrede, te da je Ministarstvo finansija pokazalo izuzetnu kooperativnost kada je Opština Danilovgrad u pitanju.

Predsjednica danilovgradske Opštine pozvala je Krivokapića i resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da se dodatno angažuju u rješavanje problema početka izgradnje PPVO, kako bi se što prije došlo do zacrtanih ciljeva koji su u lokalnom i državnom interesu.

Kako se dodaje u saopštenju, premijer je u okviru posjete Danilovgradu obišao i lokaciju na kojoj je izgradnja Hrama Svete Petke davno planirana i inicirana od strane velikog broja građana ove opštine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније