Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

15. 09. 2021. 09:01 >> 12:30
2

IKOVIĆ

Naše društvo formom demokratsko, ne i suštinski

Danas je Svjetski dan demokratije. Vuk Iković iz ugla Organizacije "KOD" ocijenio je da je crnogorsko društvo formom demokratsko ali ne i suštinski.

"To znači da narod ima pravo da bira i dozvoljeno mu je da iskaže svoju volju na izborima ali nakon izbora političari zaboravljaju na građane", kazao je Iković.

Na pitanje da li smo postali demokratskije društvo nakon izbora 2020. Iković je kazao da je smjenjivost vlasti jedan od osnovnih uslova demokratije.

"Jedno drušvo je demokratsko onoliko koliko uredno mijenja vlast. Činjenica je da nam je dugo trebalo da promijenimo vlast pa su građani imali ogromna očekivanja od nove vlasti kojoj je to nemoguće bilo ispuniti i onda je došlo do velikog razočarenja", kazao je Iković.

Ocjenjuje daje nova vlast od prethodne preuzela ste mahanizme upravljanja.

"Ne može se reći da se sada vodimo nekim demokratskim principima ako danas počine bušenje Jadrana za naftu a predstavnici društvenih organizaicja se pozivaju sjutradan na satanak da im se prikaže projekat boljim nego što on jeste. Ne možemo reći da imamo demokratski pristup vlasti ako imate obećavanja da će se pogubni projekti za rijeke poput mHe prekinuti a kada se dođe na vlast nastavi se sa izdavanjem dozvola koje omogućavaju nastavak njihove gradnje. To se u demokratskom društvu ne dešava. Demokratija je onoliko razvijena koliko sistem ne sakriva greške", kazao je iKović.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je Crnu Goru ocijenila kao lidera u regionu kada je pristupanej EU u pitanju.

Iković smatra da je dobro što nas EU podržava ali dodaje da u našem regionu nije teško biti najbolji.

"Dobro je što nas EU podržava ali bi bilo bolje da sami nosimo inicijativu saradnje sa komšijama i da mi budemo ti koji znaju kako da razvijamo grad, selo, državu a ne da čekamo neko da nam dođe sa strane i posreduje u ragzovoru" kazao je Iković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније